C och Nachtweij eniga om avgången

Ingela Nilsson Nachtweij (C) avgår från posten som ordförande i kommunstyrelsen. Centerpartiet beklagar hennes beslut, men instämmer i att det nu inte fanns någon annan väg.

Centern ser ingen annan utväg än att Ingela Nilsson Nachtweij lämnar sitt uppdrag. Det budskapet framfördes på en pressträff  av Lars Sandberg, Peter Karlsson och Jacob Käll.

Centern ser ingen annan utväg än att Ingela Nilsson Nachtweij lämnar sitt uppdrag. Det budskapet framfördes på en pressträff av Lars Sandberg, Peter Karlsson och Jacob Käll.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby kommun2019-10-10 16:05

– Vi drar samma slutsats att det inte går att arbeta efter det kommunstyrelsens nödvändiga beslut som innebär att hon inte ensam får diskutera kommunala frågor med medarbetare, säger Peter Karlsson på en pressträff, som går att se på vår nyhetssajt.

Den hölls efter att Nachtweij meddelat att hon lämnar uppdraget som kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen. I ett avskedsbrev till media skriver hon om höga ambitioner och att hon sett sig som medborgarnas företrädare i stadshuset.

"Jag är stolt över det jag åstadkommit men kan inte fortsätta som KSO, på grund av det senaste beslutet om begränsningar som satt demokratin ur spel, där jag som folkvald förhindras utföra mitt uppdrag", skriver hon.

I brevet riktar hon kritik mot ledande tjänstmän i kommunen.

– Det är hennes ord och ingenting centern står bakom. Vi har fullt förtroende för tjänstemännen, betonar Peter Karlsson.

–  Hundra procent förtroende, inklusive kommundirektören, säger Jacob Käll.

Han är centerns röst i arbetsgruppen som lagt förslaget till kommunstyrelsen att avgående ordföranden inte fick träffa medarbetare om inte ytterligare en politiker och en tjänsteman var närvarande.

–  Det bottnar i att säkra arbetsmiljön för de anställda och för att bland annat undvika att efterföljande samtal om hur mötet var. Det är arbetsmiljön för de anställda som är huvudfrågan i hela det här, inte vilken politik vi ska driva, säger han.

I och med avhoppet hävs det beslutet.

Käll beskriver att gruppen jobbar med skyddsombud för att ta fram åtgärder för att säkra arbetsmiljön.

– Vi börjar egentligen resan nu för att få till stånd en god arbetsmiljö igen. Det här är en komplex situation som i princip berör alla, säger han.

Det är upp till centern att hitta ny ordförande i kommunstyrelsen. Det kan ta upp till ett par månader.

Avhoppet kom inte oväntat.

 – Jag inte förvånad. Situationen har varit ohållbar en längre tid, men det tog tid att komma till beslutet, säger Helen Nilsson (S).

–  För mig var det uppenbart att det inte skulle gå med de riktlinjer som sattes upp för henne, säger Ola Gustafsson (KD).

Men Ingela Nilsson Nachtweij slutar inte helt.

–  Jag fortsätter i fullmäktige men tar time out resten av året och fortsätter som vigselförrättare mandatperioden ut, skriver hon i ett sms.

Vi har sökt kommundirektör Carolina Leijonram.

Jacob Käll (C) säger att beslutet om att kommunalrådet inte fick ha möten på genen hand med medarbetare bygger på att säkra arbetsmiljön för de anställda.
Jacob Käll (C) säger att beslutet om att kommunalrådet inte fick ha möten på genen hand med medarbetare bygger på att säkra arbetsmiljön för de anställda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!