Frödinge är känt för sina ostkakor. Frågan är om nioårige Joakim Eklunds kladdkakor kan bli nästa wow-faktor i den småländska dessertmetropolen.

– Det går åt en chokladkaka till varje kladdkaka och smeten är jättegod, säger Joakim, där han står vid köksbänken och rör lagom försiktigt för att vetemjölet inte ska hamna överallt.

När han var tre fick han ALL, Akut lymfatisk leukemi. Under åren med cancer var maten ett problem. Den livsnödvändiga behandlingen förvrängde smaken. Blåsor i munnen gjorde att till och med falukorv brände som eld.

Artikelbild

| När Joakim Eklund, 9, var sjuk i leukemi, skapade han sin egen variant på kladdkaka.

– Jag gillade tacos innan, men när jag var sjuk var det äckligt.

Och kladdkakan, som varit en favorit, smakade för sött och starkt. Han började själv laborera med socker- och kakaomängd, blandade i mint- och nötchoklad. Hans eget recept blev bra och kladdkakorna poppis också bland sjukvårdspersonal och kompisar. Och Joakim fick i sig åtminstone något de dagar när inget var gott.

Även nu, snart tre år efter avslutad behandling, bakar han gärna kladdkakor till andras glädje.

Mamma Jenny Eklund är smått förvånad över sonens fingertoppskänsla.

Artikelbild

| Kladdkakor på löpande band till helgens kladdkakelotteri i Brantestad.

– Det är verkligen han själv som mixtrat med receptet, det är ju inte jag som sagt att det är för sött. Och på något märkligt vis blir kladdkakorna bäst när han gör dem.

Just nu behöver de dock vara två i köket. På söndag ordnar Brantestad intresseförening sitt årliga gammeldags kafferep till förmån för Barncancerfonden Östra och Cancerfonden. Förra året sålde Joakim sina kladdkakor, även det på eget initiativ för att "läkarna ska få pengar så de kan komma på godare mediciner", och de tog slut på en timme.

Artikelbild

| Mamma Jenny bistår när bakandet går upp i produktion.

Till årets kafferep blir det kladdkakelotteri istället för försäljning. Lotterna kostar 20 kronor eller så mycket man vill betala.

– Det ska bli kul att dela ut kladdkakorna till de som vinner, säger Joakim.

Artikelbild

| Lillasyster Sanna, 2, hänger på sin brorsa i allt. Även minspel.

Att han själv dragit en vinstlott är han medveten om.

– Joakim har full koll på att cancer är en sjukdom som en del klarar, andra inte. För oss känns det jätteviktigt att bidra med pengar både till forskningen och det stöd som Barncancerfonden Östra kan bistå med här och nu, när man är mitt uppe i sjukdomen. Det kan vara allt från lite extra festligt när man ligger inlagd på sjukhus till en resa när man är hemma. Det betyder mycket att få möjlighet till något kul när man kanske inte själv har orken att ta tag i det, säger Jenny Eklund.