Cyklar 400 mil för ALS-insamling

Förra året sprang Jimmy Johansson 19 mil i ett svep för att dra in pengar till ALS-forskningen. Nu ger han sig i kast med ett nytt äventyr.

14 maj 2018 06:25

– Jag tycker om att utmana mig själv och kan jag inspirera andra att röra på sig och samtidigt uppmärksamma kampen mot ALS känns det bra, säger Jimmy Johansson från Vimmerby.

Han är en van äventyrare. Han var den förste från Europa att både soloklättra uppför Mount Kenya och åka skidor utför toppen.

– Klättring har varit en stor del av mitt liv, både isklättring och alpin klättring.

Förra året sprang han från Stockholm till Söderbärke i Dalarna, där han numera bor. Nitton mil. På ett dygn. Allt för att testa sig själv och samla in pengar till ALS-forskningen.

Den 5 augusti i år är det dags för nästa äventyr, i samma syfte.

– Jag ska cykla från Söderbärke till Spiterstulen i Norge, där jag ska bestiga Glittertind och Galdhöpiggen. Efter det cyklar jag till Nikkaluokta utanför Kiruna för att där ta mig till Kebnekaise för att klättra. Sen cyklar jag till Söderbärke via Stockholm. En sträcka av 386 mil – som ett Tour de France, fast lite mera ensamt.

Hur lång tid beräknar du att det här ska ta?

– En och en halv månad hoppas jag. Jag är inte orolig för det fysiska. Jag vet att den största prövningen är den mentala biten. Man får inte tänka för mycket, bara göra.

I samband med äventyret uppmanar han privatpersoner och företag att bidra med pengar, som han skänker till Ulla Carin Lindqvists Stiftelse för ALS Forskning.

– En hemsk sjukdom som jag sett på nära håll, bland annat när jag jobbade som personlig assistent hos en man som senare gick bort i ALS. Hans dotter har fått in över 800 000 kronor genom att pärla armband i insamlingen Fuck ALS. Det vore fantastiskt att hjälpa henne komma över miljonen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Forsgren Malmström

Ämnen du kan följa