Ardennerhästen Pralinen blir bortskämd med både knäckebröd och fina flätor i manen. I stallet får barnen hoppa i hö och turas om att kratsa hovarna och borsta de stora djuren.

– Det är viktigt att ni pratar med hästen innan ni går in till den, säger Annelie Svensson.

Hon har bott på Eriksgården i Fjälster by i 12 år och bjuder under tisdagen in till dagkollo. Syftet är att barn får komma hit och lära sig att ta hand om djuren på en bondgård.

Artikelbild

| Selma Anemyr var snabbt framme hos Annelie Svensson när den lilla kaninen fick komma ut ur buren.

– Min vision är att lära ut hur man umgås med djur. Allt från smådjur till hästar, berättar Annelie Svensson.

Kollot hjälper även till att täcka lite av de kostnader som kommer med att ta hand om alla hästar på gården. Vad exakt barnen får göra under dagkollot beror lite på vilka djur som finns på gården just då och vad barnen själva är intresserade av. Idag vill de bland annat lära sig hur man håller i smådjuren på gården. Utanför stallet står en bur med en ensam kyckling i. Mamman och syskonen togs nyligen av räven berättar Annelie Svensson för barnen som lyssnar spänt.

– Inte klämma den på magen, utan sätt handen under istället, försiktigt försiktigt, säger Annelie Svensson till Selma Anemyr, sju år som tar upp den svarta lilla kycklingen.

När kycklingen börjar flaxa med vingarna får den komma in i buren igen. Den börjar bli lite för stor för att bli buren berättar Annelie Svensson. Istället presenterar hon Selma Anemyr och de andra barnen för kaninen. Den skuttar runt i buren och vill till en början inte heller bli buren, men när den väl kommer upp i Selma Anemyrs famn blir den lugn.

Artikelbild

| I snart fem år har Annelie Svensson haft dagkollon för barn på Eriksgården.

– Den är så mjuk och gosig, säger hon och gosar in näsan i kaninens päls.

Dagen har bara börjat och än väntar många roliga aktiviteter, men innan dess ska de kurrande magarna botas med lite korvgrillning. Barnen samlas runt elden och Annelie Svensson berättar vad som står på schemat härnäst. Det vankas ponnyridning, en populär aktivitet på kollot.

Artikelbild

| Vera Lindström väntar på att det ska bli hennes tur att kratsa hovarna. Men först är det Kalle Ulwáns tur.

– Jag älskar att rida, jag har gjort det förut. På flera olika hästar till och med, fast inte samtidigt såklart, säger Vera Lindström, åtta år, som är en återkommande gäst på gården.

Kollot idag är det andra av tre nu i sommar. Och intresset har varit stort.

– Jag har haft fullbokat varje tillfälle. Det är verkligen jättekul att så många är intresserade av att komma hit och umgås med djuren, och att många sedan vill komma tillbaka, säger Annelie Svensson.