När countryföreningen Smålands Country Club firade 20-årsjubileum 2016 kom en person fram till föreningens stora eldsjäl Lars Thell. Med beröm ”för allt bra jobb ni gör” – och ett kuvert.

– När jag öppnade kuvertet låg det 10 000 kronor i det.

Styrelsen beslutade att pengarna skulle bli grundplåt till en dagsfestival och sköt till 20 000 kronor.

Artikelbild

| Zephaniah OHora, New York, är huvudakt.

– Det räckte inte, så det var bara att sätta sig i bilen och åka runt till företag och jaga sponsring, säger Lars Thell, som har både kontakter och tumme med arbetsgivarna efter 33 år på Arbetsförmedlingen.

Han fick in ungefär 35 000 kronor. Det blev en riktig countryfest med 400 besökare i Brunnsparken.

– Vi ställde ut mjölkkrukor där folk fick lägga frivilig entré. På kvällen när vi räknade vid köksbordet satt vi bara och gapade. Det var drygt 32 000 kronor. Sedan ringde vi vår kassör och berättade att folk hade swishat en massa pengar.

Totalsumman blev 54 606 kronor till Barncancerfonden.

Artikelbild

Populära Meadow Creek består av paret Linda och Peter Dahl från Degerfors.

– Det var mycket arbete men belöningen blev så oerhört mycket större än jag någonsin kunnat ana. Och vi förstod ju att vi bara måste göra om det.

Med råg i ryggen efter förra årets framgång och Vimmerby kommuns kultur- och fritidspris 2017 för outtröttlig energi och engagemang för spridandet av en ”musikstil med amerikanska rötter som helt och fullt adopterats av både svenska artister och svensk publik” gav sig Lars Thell ut på ny sponsringsrunda.

Artikelbild

– I år fick jag ihop 44 000 kronor. Att folk ställer upp överraskar mig inte, men att de är så positiva är helt makalöst. Jag saknar ord.

På söndag är det dags för årets upplaga, nu på Pumpen i Södra Vi.

– Två scener gör att det rullar på väldigt bra, säger Lars Thell, som är mäkta stolt över det som erbjuds:

– Tittar man på en-två-dagarsfestivaler i Sverige vill jag nog påstå att det inte är många som har bättre artistutbud. Det kommer att bjudas på fantastisk countrymusik, bland annat hyllade Zephaniah OHora från New York, countryexperter strör lovord över honom och säger att han är det bästa som hänt sedan Merle Haggard. Sedan har vi nya stjärnskottet Phoebe Hunt, också från USA, svenska trion Tennesse Drifters, som vann Country-SM 2009 och Meadow Creek och flera lokala förmågor.

Slår ni förra årets resultat?

– Svårt att säga, eftersom det blev en så hög summa, men visst vore det roligt.