Dags igen för tradition från 1500-talet

På lördag är det dags för Tomasmarknad i Vimmerby. En tradition som går tillbaka till 1500-talet.

Dags för Tomasmarknad i Vimmerby igen, nästan en vecka före Tomasdagen. Bilden är från fjolårets marknad.

Dags för Tomasmarknad i Vimmerby igen, nästan en vecka före Tomasdagen. Bilden är från fjolårets marknad.

Foto: Roelof Stroetinga

Vimmerby2018-12-12 05:00

– På den tiden hade Vimmerby fem marknader varje år, trots att stadsrättigheterna var indragna. Nu hoppas vi på en bra Tomasmarknad med mycket folk, säger Bo Palmér som är kommunens föreståndare för marknaderna som numera är tre om året, vårmarknad, höstmarknad och Tomasmarknaden som infaller runt Tomasdagen den 21 december.

– Vi lägger det redan den 15 för att det blir lite för nära jul om vi skulle lagt den lördag den 22 december, säger Bo Palmér.

Han har goda förhoppningar om en bra Tomasmarknad i Vimmerby.

– Det verkar som det blir bra med knallar, och vi hade mycket folk på höstmarknaden i oktober och vi hoppas att det fortsätter nu också. Det blir lite mer julstämning och trevligt med mer julbelysning i stan, säger han.

En sökning på Google gör gällande att det är bara Vimmerby och Helsingfors som använder sig av begreppet Tomasmarknad för sina respektive julmarknader.

Den som inte kan stilla sig till lördagens Tomasmarknad har möjligheten besöka loppmarknaden som hålls på torget redan på fredagen där den om vill kan använda marknadsstånden under eftermiddagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!