De blir nya chefer på Näs

Astrid Lindgrens Näs har en ny ansvarig trädgårdsmästare – och en ny kökschef. ”Det känns väldigt bra”, säger vikarierande verksamhetschef Anna Thalin.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-01-16 17:30

Vid årsskiftet slutade Karin Eliasson efter sex år som ansvarig trädgårdsmästare och konstnärlig ledare på Astrid Lindgrens Näs för att börja jobba med gröna miljöer hemma i Stockholm.

– Jag har levt i en pendlingstillvaro och det sliter mycket att bo på ett ställe och jobba på ett annat. Jag har kommit till en punkt där jag känner att jag behöver fokusera lite mer på min familj. Det ska bli skönt att slippa flänga, men det var ångestladdat att ta beslutet. Jag har aldrig haft ett så roligt jobb som på Näs, sa hon i en intervju i höstas.

Nu blir det Linda Carling som tar över ansvaret för driften och utvecklingen av den gröna delen av besöksmålet, och hon är redan varm i kläderna efter en säsong som trädgårdsmästare på Näs. Linda är landskapsarkitekt och har tidigare jobbat på parkavdelningen i Kungälvs kommun, men bor nu på släktgården i Toverum med sin familj.

Trädgårdarna på Näs gav alltså mersmak?

– Jag trivs jättebra här. Det är roligt med så stor variation, många anläggningar har en stil på hela parken. Här har man verkligen skapat olika trädgårdsrum, det finns både skogslund, mossträdgård och äng med helt olika känsla och ståndort. Trädgårdarna är inne i ett tydligt skifte, och min uppgift blir att förvalta och se till att allt det fina som gjorts under Karins tid förblir fint.

– Att Linda redan har kunskap om våra trädgårdar är en stor fördel och att hon valde att söka och tackade ja till jobbet känns förstås tryggt och stabilt, säger vikarierande verksamhetschef Anna Thalin.

Som grädde på moset började också Jonas Svensson, Ingatorp, jobbet som ny kökschef i måndags. Han har tidigare arbetat bland annat i köken på stadshotellen i Vimmerby och Eksjö.

– Det känns spännande och jag ser fram emot att få växa in i det här och sätta min egen prägel, det finns stor utvecklingspotential inte minst med tanke på kopplingen till kulturarvet på Näs. Men först måste jag givetvis sätta mig in i verksamheten, säger Jonas Svensson, som även varit köksansvarig för en restaurang på norska skidorten Geilo.

Anna Thalin är nöjd med rekryteringen.

– Vi har haft många bra sökande till båda tjänsterna och det är kul att jobben är eftertraktade. Samarbetet med Astrid Lindgrens Värld, som vi ju nu är en del i, är en fördel. Jag, som också är ny och bara upplevt lågsäsongen under hösten och julmarknaden, ser också fram emot högsäsong när det är fullt med besökare i trädgårdar och museet. Vi har en hel del på gång, som vi kommer att kunna presentera när alla avtal är klara.

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs får en ny ansvarig trädgårdsmästare i landskapsarkitekten Linda Carling.
Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs får en ny ansvarig trädgårdsmästare i landskapsarkitekten Linda Carling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!