De firade 90 år med mejeriet i Frödinge

Nyligen firades det att det är 90 år sedan Frödinge Mejeri startades. Personalen var inbjudna till middag där det även blev en historisk återblick på åren som gått.

Frödinge Mejeri startade 1929 och har utvecklats mycket under de 90 år som gått.

Frödinge Mejeri startade 1929 och har utvecklats mycket under de 90 år som gått.

Foto: Vimmerby kommun

Frödinge2019-11-22 22:00

Sedan 2013 tillhör Frödinge Mejeri Orkla Foods Sverige. På anläggningen i Frödinge jobbar ett 90-tal anställda och de var inbjudna till 90-årsfirandet på Stadshotellet i torsdags.

– Det blev en trevlig tillställning. Särskilt uppskattade blev de två filmer vi visade under kvällen. Den ena var en intervju med Gösta Carlsson som var mejerichef från 1950-talet och kom med idéen om att producera ostkaka och lade grunden till vad företaget är idag, säger Anders Thörngren som är produktionschef och själv har jobbat i 34 år på företaget.

– Vi fick bland annat höra att när mejeriet grundades 1929 gjordes en investering på 50 000 kronor och för det fick man en hel fabrik. Det är ganska fascinerande, säger platschefen Martin Håkansson.

Vad är nyckeln till att mejeriet i Frödinge funnits i 90 år?

– Ser man tillbaka på historien märker man att mycket bygger på att vara innovativ. Det finns inga standardmaskiner för det vi gör utan det gäller att hitta lösningar. Det har vi kunnat göra mycket tack vare att vi har en sådan extremt lojal personal. Hade fabriken varit belägen i en storstad hade personalomsättningen säkerligen varit större och det hade bromsat utvecklingen, säger Martin Håkansson.

Hur ser framtiden ut?

– Vi investerar kontinuerligt för framtiden och har i dagarna driftsatt en effektivare produktion för ostkaka. Sedan jobbar vi med miljötänk och en fossilfri anläggning och minimerar matsvinnet, säger Martin Håkansson.

De flesta av de 90-talet anställda på Orkla Foods i Frödinge var samlade för 90-årsfirandet på stadshotellet i Vimmerby i torsdags.
De flesta av de 90-talet anställda på Orkla Foods i Frödinge var samlade för 90-årsfirandet på stadshotellet i Vimmerby i torsdags.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!