De upprepar förra årets succé på Ölets dag

På onsdag 17 juli uppmärksammas Ölets Dag på bryggerier runt om i Sverige. På Åbro Bryggeri kan man få en guidad rundtur bakom kulisserna och lära sig mer om öl.

11 juli 2019 11:45

Sedan 2012 firas Ölets Dag i Sverige och fenomenet har växt allt mer genom åren.

– Ifjol hade vi 800 besökare och det var vår i särklass största dag, säger Maria Wester som är besöksansvarig på Åbro Bryggeri.

Hur ser upplägget ut på Ölets Dag hos er?

– Vi kör egentligen samma guidade tur som vi erbjuder under hela sommaren och avslutar med att ge möjlighet att provsmaka. Skillnaden på just Ölets Dag är att vi kör turerna på fasta tider och att de är gratis just den dagen, säger Maria Wester.

Vad brukar ni få för respons från besökarna?

– Många förvånas över att anläggningen är så mycket större än vad den ser ut från utsidan och vilken kapacitet vi har att producera. En av linjerna klarar till exempel att göra 70 000 burkar i timmen, säger Maria Wester.

På senare år har ölkulturen utvecklats mycket i Sverige. En öl är inte längre antingen en ljus eller mörk lager utan det finns egentligen oändligt med varianter där olika typer av malt och humle används för att få fram varierande karaktär på ölet.

Hur möter ni den utvecklingen?

– I vårt mikrobryggeri Lilla Åbro så kan vi prova att göra lite nya sorter i mindre volymer och de finns tillgängliga för provsmakning hos oss, säger Maria Wester.

Med tanke på alkoholproblematiken, hur tänker ni kring alkoholfria alternativ när det gäller öl?

– Det är väldigt viktigt för oss att kunna erbjuda en bra öl för den som avstår alkohol. Trenden nu är att många väljer den helt alkoholfria ölen före lättölen, säger Maria Wester.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Strömsten

Ämnen du kan följa