"Det finns absolut hot mot pressfriheten"

Mediaeleverna i Vimmerby har gjort grundlig research i ämnet pressfrihet. Resultatet - en utställning, som fick högsta betyg av Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser. ”Den borde visas i Stockholm”.

SAM 17 lägger sista handen vid utställningen, som visas för skolans elever.

SAM 17 lägger sista handen vid utställningen, som visas för skolans elever.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2019-12-07 08:00

Under hösten har eleverna på samhällsvetenskapliga programmet media på Vimmerby gymnasium arbetat med pressfrihet. Och det blev en utställning, där röda tråden går genom olika rum, baserade på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. En bitvis dyster vandring. Pressfrihetsindex 2019 visar att hat och våld mot journalister har skapat ett klimat präglat av rädsla. Antalet ”svarta länder”, med allvarliga problem, har aldrig varit större. 

– Det är överraskande hur många länder som faktiskt inte har så bra pressfrihet som man tror. Kanske blir man lite blind, när man bor i Sverige, säger Linnéa Kronstrand klass SAM 17.

Reportrar utan gränser har följt utvecklingen för pressfriheten i världen sedan 2002. 

– USA är ett bra exempel på ett land där journalister haft möjlighet att göra ett fantastiskt jobb, historiskt sett, men där det nu finns en president som i sig själv utgör ett hot mot pressfriheten, menar Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, som hört talas om mediaelevernas jobb och ville komma till Vimmerby och föreläsa för 150 gymnasieelever.

Han var imponerad över elevernas arbete.

– Verkligen jättefin utställning, den här borde lånas ut.

Varför besöker ni elever på gymnasiet?

– Det är viktigt att prata om de här frågorna. Tidigare har vi fokuserat på universitet och högskolor, men ungdomar rör sig i ett helt annat medielandskap än tidigare. Jag hade tillgång till papperstidning och tv, idag har 10-12-åringar mobil och sociala medier. Jag brukar landa i källkritik och källtillit. Det är förvånande många som faktiskt följer etablerade medier, men min förvåning kanske beror på att det bryter mina egna fördomar. En och annan brukar faktiskt också fråga hur man blir journalist.

När mediaeleverna i Vimmerby tar studenten i vår väntar framtida jobb i ett av världens toppländer på indexkartan. Men även här finns det varningssignaler, poängterar eleverna som tagit fram utställningen.

– Det finns absolut hot mot pressfriheten i Sverige. Det finns partier som vill begränsa den och människors inflytande, säger Ronja Bogren.

– Man märker när man går runt på skolan och pratar om pressfrihet att det är många som inte vet så mycket. Det känns helt rätt att belysa det, säger Maja Allvin.

Erik Halkjaer, ordförande för Reporter utan gränser sedan i våras, besökte Vimmerby gymnasium. "Situationen är allvarlig två tredjedelar av världens länder".
Erik Halkjaer, ordförande för Reporter utan gränser sedan i våras, besökte Vimmerby gymnasium. "Situationen är allvarlig två tredjedelar av världens länder".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!