"Det hade verkligen kunnat vara mycket värre"

Igår stängde VEMAB av närvärmen i Södra Vi för att byta ut en pump. Ett avbrott som drabbade hela samhället, men gick friktionsfritt. ”Vi har planerat om vårt arbete”, säger Boel Wigren Gustafsson, enhetschef på äldreboendet Vidala.

På Vidala fick man lägga om duschrutinerna, annars blev det i stort sett som en vanlig dag, trots avbrottet.

På Vidala fick man lägga om duschrutinerna, annars blev det i stort sett som en vanlig dag, trots avbrottet.

Foto: JK

Södra Vi2018-11-13 17:30

Enligt informationen från Vimmerby Energi skulle närvärmen i Södra Vi vara avstängd mellan klockan 07 och 16 på tisdagen.

– Pumpen som det handlar om är nödvändig att byta ut så närvärmen behålls. Avbrottet kommer tyvärr påverka alla i Södra Vi, våra kunder kommer att bli mest drabbade och det är ju cirka 215 personer, så det blir många som drabbas. Men vi hoppas få det klart så snabbt vi kan, sa Mattias Gustavsson, VEMAB, på förmiddagen.

Men redan efter några timmar kunde kökspersonalen på äldreboendet Vidala konstatera att man inte behövde ta fram tekokaren för att få varmvatten. Stillasittande sjuka och äldre är en sårbar grupp men det här planerade avbrottet störde inte nämnvärt.

– Vi fick information i god tid om den här avstängningen och har i och med det planerat om vårt arbete. Det har funnits möjlighet att värma vatten och det har ju inte varit någon kall novemberdag. Det kunde ha varit mycket värre, säger enhetschef Boel Wigren Gustafsson.

Med extrafiltar och kaffe kommer man långt. Och samvaro, poängterar Boel Wigren Gustafsson.

– Det är också trevligt att bara umgås, och vi har haft aktiviteter med våra aktivitetssamordnare som en vanlig dag. Det enda vi behövt ändra är duschar, men ingen har blivit utan, vi har bara sett till att planera in duscharna på andra tider.

Angelica Hansson på fritids på Södra Vi skola, säger att det en del kollegor och barn frusit.

– Det är nog olika från person till person, vissa har tyckt att det varit lite kallt, men det ska ha gått ut i månadsbrevet att barnen skulle ha med sig tjocktröja och avbrottet har inte påverkat verksamheten.

På Björkkullens förskola i Södra Vi hade man gått ut med information till föräldrarna att barnen kunde behöva extrakläder och inneskor. Delar av tiden värmen var avstängd passade man också på att förlägga barnens utevistelse.

– Det har ju varit en minst sagt snäll novemberdag med gynnsamt väder. Jag kommer precis från förskolan och det var inte några problem. Men det är klart att när vi fick informationen för en tid sedan om att värmen skulle stängas av i mitten av november tänkte man ”oj, det här kan bli kallt”, men vi har haft tur och dessutom är barn i rörelse, springer och leker, säger förskolechef Eva Johansson.

Om förutsättningarna varit kyligare hade man fått tänka till.

– Självklart skulle vi aldrig tillåta att barn far illa på förskolan. Nu funkade det bra tack vare att vi fick information i tid, hade lite tur med vädret och dessutom var det inte så lång tid avbrottet varade.

Igår stängde VEMAB av närvärmen för att byta ut en pump. Ett avbrott som drabbade drygt 200 kunder i Södra Vi.
Igår stängde VEMAB av närvärmen för att byta ut en pump. Ett avbrott som drabbade drygt 200 kunder i Södra Vi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!