"Det har varit ett bra valdeltagande"

Under söndagen röstade svenska folket om vilka 20 ledamöter som ska representera Sverige i EU-parlamentet i Bryssel. I Plenisalen i Vimmerby utnyttjade såväl gamla som unga rösträtten.

26 maj 2019 19:00

Vid vallokalen inne i Plenisalen arbetar Ulf Svensson, tillsammans med ytterligare 8 personer, som röstmottagare under söndagens EU-val.

– Jag tycker att det har varit ett bra valdeltagande. Det har varit ett jämt flöde under hela dagen, visserligen inga köer men det går snabbare att rösta i dag jämfört med riksdagsvalet, säger han.

– Det har varit både gamla och unga här i dag, så det har varit en bra spridning, fortsätter han.

Under lördagen hade drygt 1,4 miljoner människor förtidsröstat inför söndagens EU-val, enligt Dagens Nyheter. Det är den högsta siffran någonsin för ett svenskt EU-val och trenden tycks ha följt med även till Vimmerby. Ulf Svensson menar att det varit något fler förtidsröster i år jämfört med tidigare EU-val för valdistriktet Vimmerby 1.

– Ungefär 20 procent från det här distriktet har förtidsröstat. Att det varit något fler tror jag beror på att det funnits en debatt. Sedan har det varit några skandaler också, säger han.

En som passade på att rösta traditionsenligt under valdagen var Mona Gustavsson från Vimmerby.

– Det var självklart att rösta. Det är jätteviktigt att utnyttja sin rätt att gå hit i dag. Det är nästan en skyldighet, säger hon.

Någon speciell fråga som varit extra viktig för dig inför det här valet?

– Miljöfrågan är nästan den viktigaste av dem alla tycker jag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Gustafson

Ämnen du kan följa