Det lockar badgästerna till badet

Lek och plask. Vid Nossenbadets strand har glada badgäster breddat ut sina handdukar. Men det gäller att vara uppmärksam på vattenkvalitén.

Aguzt busar gärna i vattnet tillsammans med småsyskonen Ellen, Allvira och mamma Sofia Klasén.

Aguzt busar gärna i vattnet tillsammans med småsyskonen Ellen, Allvira och mamma Sofia Klasén.

Foto: Johanna Heed

Vimmerby2019-06-25 08:00

Solen har tittat fram och i takt med de stigande graderna ökar även antalet badgäster vid Nossenbadet. Vid vattenbrynet sitter Sofia Klasén tillsammans med barnen Aguzt, Ellen och Allvira. De kommer ofta hit för lek och bad.

– Det är fint här, men det bästa är ändå att det är så barnvänligt. Tack vare bryggorna har man bättre koll på barnen, säger Sofia Klasén.

Lite längre upp sitter Elliot Stefansson tillsammans med sin familj. Med cyklop på huvudet är han redo att än en gång svalka sig i Nossen.

– Det är roligt att bada här, men ibland kommer det snokar i vattnet. Fast jag blir inte rädd då, säger Elliot Stefansson.

När det kommer till vattnet vid Nossenbadet så är snokar det sista badgästerna behöver oroa sig för. Vid stigande temperaturer finns risk för algblomning, vilken kan utgöra en hälsofara för främst små barn och husdjur. Nossen och de andra sjöarna runt om i Vimmerby testas dock kontinuerligt, och de prover som gjorts i år har inte visat på några bakterier. Krönbadet har dock fått en anmärkning om möjlig algblomning. Frida Rosén är miljö- och hälsoskyddsinspektör och menar att det troligvis inte är någon fara att bada och att kommunen varnar om det skulle vara någon hälsorisk vid något bad. Man bör dock vara uppmärksam på hur vattnet ser ut.

– Man kan ta upp lite vatten i handen och se om det simmar runt gröna fläckar i det. Om så är fallet, att det är algblomning, så skulle jag avråda från att bada där, säger Frida Rosén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!