"Doping allt vanligare bland yngre män"

TV-profilen Jonas Karlsson föreläste under torsdagen i Vimmerby om doping och vad han beskriver som tveksamma kostillskott.

Jonas Karlsson föreläste om kroppsideal och baksidan av att försöka ta genvägar. Anders Degerman, folkhälsoplanerare i Vimmerby vill lyfta frågan.

Jonas Karlsson föreläste om kroppsideal och baksidan av att försöka ta genvägar. Anders Degerman, folkhälsoplanerare i Vimmerby vill lyfta frågan.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2019-01-17 19:00

Jonas Karlsson har jobbat som TV-kommentator för sporter, där doping uppmärksammats. Något som fick honom intresserad av ämnet.

– Doping är i dag väsentligt större utanför idrottsvärlden. Det handlar om att få superkroppen. Man kan bygga den på en naturlig väg men det tar tid. Många män tar därför steroider, menar han.

En del kosttillskott tangerar gränsen, enligt Jonas Karlsson.

– Vi har Europas sämsta lagstiftning och det finns ingen kontroll av vad som säljs som kosttillskott. Innehållet överensstämmer inte alltid med innehållsförteckningen.

Han berättar om en undersökning där 615 preparat testades. I 15 procent fanns det dopingmedel.

– I fyra procent var det rena anabola steroider, vilket är skrämmande. Det finns de som äter dessa kosttillskott och inte vet om det, säger han.

Jonas Karlsson hoppas att de som äter extrema kosttillskott, som är fettförbrännande eller muskeluppbyggande, ställer sig frågan om man verkligen vill äta sådant. Önskan är att medvetenheten blir så pass stor i samhället att röster höjs så att myndigheterna agerar.

Doping och användandet av extrema kosttillskott ökar stadigt varje år. Sociala medier eldar på idealen där träningsselfies har blivit ett begrepp, enligt Jonas Karlsson. Biverkningarna av genvägen kan vara många och omgivningen påverkas.

Anders Degerman, folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun, säger att diskussionen är viktig:

– Vi har ett nätverk mot doping och det skulle vi inte ha om det inte fanns, säger han.

Båda tycker det är bra om de vuxna är nyfikna och uppmanar att man tar upp en diskussion i hemmet.

Baksidan av doping och extrema kosttillskott.
Baksidan av doping och extrema kosttillskott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om