Ebbe, 4, städar Södra Vi från skräp

Fyraårige Ebbe Sällberg har blivit nitisk skräpplockare. Han går ”skräponader” med mamma Lina och gör Södra Vi till ett lite renare samhälle samtidigt som han samlar pant. ”Jag ska köpa en monstertruck.”

3 april 2019 09:00

Vårsol och promenad. Lillasyster Alma har vaknat till i vagnen och Ebbe knallar omkring vid dikeskanten i området kring återvinningsstationen i Södra Vi. Dagens knasigaste fynd är …

–... en sko, cykeltrampor och trasiga långkalsonger!

Kalsonger och skor har han hittat förr. Och dörrhandtag och skottkärredäck och mängder av burkar, flaskor och annat som inte alls hör hemma i naturen.

– Det var Ebbe själv som konstaterade att det var väldigt skräpigt, när vi var på väg till förskolan. ”Usch, så mycket skräp överallt”, sa han för några veckor sedan när snön började smälta och det var då våra promenader blev skräponader, säger Lina Sällberg, som skapade ett evenemang på sociala medier i hopp om att flera Södra Vi-bor skulle följa deras exempel.

Hon ser också en pedagogisk vinst i att få ett naturligt tillfälle att prata miljö och nedskräpning med barnen.

– Jag tror alla är överens om att vi inte vill ha ett samhälle fullt av skräp, men trots att vi städat noga till exempel kring gatan förbi Brunnsparken så kommer det hela tiden nytt, särskilt plast som vi verkligen inte vill ha i naturen. Så småningom kommer det ut i vårt dricksvatten.

Ebbe och hans familj tar olika rundor för att plocka så mycket skräp de kan. Området kring återvinningsstationen ger stor utdelning.

– Det är överfulla containrar och det är alltid mängder med skräp här, det är ju lite trist, minst sagt. Det skulle vara bra om kommunen tillhandahöll flera sopkärl på ställen där nedskräpningen är stor.

Hur får ni hem allt?

– Vi har ju vagnen. Och vi försöker bära hem så mycket vi kan, men ibland får vi hämta säckar och skrymmande saker vi samlat in med bilen.

Ebbe har på bara några skräponader hittat en hel del burkar och flaskor som han får panta. Totalt runt 175 burkar, uppskattar mamma.

– Jag ska köpa en monstertruck för pengarna, säger Ebbe.

Lina hoppas att fler ska följa deras exempel.

– Det är ett bra sätt att umgås, ta en runda med en kompis eller familjen och samtidigt ger det ju lite extra motion när man måste böja sig hela tiden. Fast det allra bästa vore ju om folk slutade slänga massa plast och annat skräp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Forsgren Malmström