Vecka 42 är veckan då Vimmerby kommun tillsammans med bland andra Astrid Lindgrens Näs och Rädda Barnen uppmärksammar Barnets rättigheter lite särskilt. Den tidigare 4242-veckan, då artikel 42 i barnkonventionen lyftes under vecka 42, byter namn och breddar fokus – till Barnrättsveckan och till hela barnkonventionen.

– Även om det är bra att få tillfälle att prata om saker blir det lite tydligare vad det handlar om. 4242-veckan var ju ett sånt namn som vi fick förklara hela tiden, säger kommunens samordnare Anders Degerman.

Barnrättsveckan inleds med att elever i år sex får se skolbio på temat och ungdomar kan ta en åsiktsfika med beslutsfattare på Fabriken.

– Ett informellt möte där unga får chansen att träffa politiker och ställa frågor, det är också en bra chans för de förtroendevalda att få ungdomarnas syn på olika saker man ska besluta om.

Samhällsdebattören och handbollsspelaren Linnea Claeson pratar civilkurage på Näs under veckan, där man också har teater för 4-8-åringar, ”Rätt som det är”. Under hela veckan kan man gå tipspromenad om barnkonventionen i Bullerbyn och Anders Degerman hoppas att andra verksamheter än de som finns i programmet ordnar egna aktiviteter.

– Skolklasser kan diskutera barnet rättigheter eller föreningar kan ha barnkonventionen som en punkt på dagordningen.

Catharina Bachmann, Rädda Barnen, tycker Barnrättsveckan glänser lite extra.

– En jättebra vecka i år, med varierat utbud. Barnkonventionen har vi med oss 365 dagar om året, men det är bra att fokusera lite extra ibland. För förskolor och skolor som inte har möjlighet att delta i programmet finns det många bra kortfilmer och långfilmer man kan se och diskutera.

Kommunens anställda får utbildning av barnrättskonsult Åsa Ekman.

– Nu blir det 300 som bjuds in, på sikt ska alla 1 300 anställda få den här viktiga utbildningen. Snart är barnkonventionen lag i Sverige och i Vimmerby ligger vi i framkant i det här arbetet, vi började tidigt och har haft många eldsjälar som varit drivande, säger Anders Degerman.