Saga Norberg, fyra och ett halvt, har spring i benen när hon är på väg till församlingshemmet i Djursdala med lillebror Albin i släptåg

– Jag älskar att leka, säger hon.

Den spontana glädjeyttringen skulle kunna vara slogan för träffarna, som Djursdala samhällsförening tog initiativet till förra året. Nu drivs verksamheten av föräldrarna själva. Församlingen lånar ut lokal, samhällsföreningen sponsrar med frukt och fika. Hela bygden får sammanhållning.

Artikelbild

| Maria Karlsson och Sigrid, snart ett.

– Syftet är att alla föräldralediga ska få en mötesplats, säger Annie Hermansson, som tillsammans med Kristina Pettersson ansvarar för höstens träffar.

Träffarna är öppna för alla.

– Gärna fler pappor och man är välkommen från andra kommuner ocksål. En del kommer hit med lite äldre barn, det kan ju vara så att man jobbar skift, till exempel.

Maria Karlsson och snart ettåriga Sigrid tar en träna-gå-paus i köket. Maria bor utanför Södra Vi, men sambon är uppvuxen i Djursdala och hon tycker föräldraträffarna är ett bra sätt för socialt utbyte.

Artikelbild

| Föräldrarna svarar själva för verksamheten, men samhällsföreningen sponsrar med fika och frukt och församlingen med lokal.

– Det finns inte så många naturliga arenor att mötas på, men det här är lite typiskt för landsbygden. Man är van att ta tag i saker själv.

Vilka som har tid att vara med – och hålla i träffarna – varierar.

Artikelbild

| Leksugna syskonen Saga och Albin är på väg till träffen.

– Det blir levande på det viset, i och med att folk försvinner när de börjar jobba och andra kommer till när de går på föräldraledighet. Här kan vi prata om allt som är viktigt när man har små barn, sånt man kanske inte vill ventilera med kompisar som inte är i samma sits, säger Annie Hermansson.

Som?
Artikelbild

| Livia Reinholdsson, 4, blev sugen på att rita lite.

– Förskola, sömn, mat, amning, det vanliga. Det är skönt att prata av sig och vi ger varandra tips och råd.

Matprat stod än mer i fokus när dagens gäst Ola Gunnarsson, områdeschef i kommunens kostenhet, pratade om de i snitt 3 500 portioner mat som varje dag serveras i förskolor, skolor och omsorg.

Artikelbild

| Madde Olsson med dottern Leonore Granström. "Det var intressant idag, jag hade verkligen inte koll på allt, som alla krav som ställs vid upphandling."

Han är van vid att bilden av kommunens kost är ganska negativ.

– Många tänker kylmat och pulversås, billigt och snabbt. Det kunde inte vara mer fel. Varje dag lagas mat, i snitt 80 procent från grunden, i våra tillagningskök. 95-99 procent är svensk köttråvara och det är betydligt högre än i många andra kommuner. Vi är duktiga i många led och det är viktigt att den informationen kommer ut till invånarna.

Artikelbild

| Matilda Karlsson och lille Tore trivdes på träffen.

En stor utmaning är att minska matsvinnet.

– Det jobbar vi med hela tiden. Tänk om man kasta 20 procent av det snickaren byggt varje dag. Mat är pengar och kan vi minska svinnet blir det ökat utrymme för mer personal och fler stekbord.

Artikelbild

| Mamma Annie är koncentrerad på vad dagens gäst har att berätta, Sanna mer intresserad av annat.

Det var första gången man hade tema med inbjuden gäst på träffarna. Men säkert inte sista.

– Jag kommer hit för att jag vill träffa andra föräldrar. Det vi fick höra idag var intressant. Jag jobbar själv med mat, men det här hade jag inte koll på, säger Madde Olsson, som var på plats med dottern Leonore.

Minst två träffar till är bokade under hösten.