Fängelse för våldtäktsåtalad man

Den man i 20-årsåldern som har stått åtalad för våldtäkt, utförd på en nattklubb i Vimmerby, döms till sex månaders fängelse. Tingsrätten väljer dock att bedöma gärningen som sexuellt övergrepp.

Foto: Henrik Montgomery/TT/arkiv

Vimmerby2019-07-19 12:17

På fredagen kom Kalmar tingsrätts dom mot den man i 20-årsåldern, bosatt i Vimmerby, som har stått åtalad för våldtäkt alternativt sexuellt övergrepp.

Det var efter ett studentfirande inne på en nattklubb i Vimmerby i mitten av juni som mannen greps av polis.

I stämningsansökan framför åklagaren att mannen på nattklubbens dansgolv ska ha utfört en med samlag jämförlig grov sexuell handling på en kvinna. Hon deltog inte frivilligt och var inte förberedd på det som hände då hon stod och dansade med några kompisar.

Mannen, som häktades dagar efter händelsen, har hela tiden nekat till brott.

Tingsrätten väljer dock att fälla mannen, och dömer honom till sex månaders fängelse samt att betala 40 000 kronor till kvinnan för kränkning samt 10 000 kronor i ersättning till henne för sveda och värk. Han ska också ersätta henne för förlorad arbetsinkomst samt för hennes förstörda kläder.

Under rättegången har, utöver gärningsmannen och målsäganden, även sex vittnen hörts.

Vid sin samlade bedömning anser tingsrätten att det är bevisat att den sexuella handlingen har inträffat, att målsäganden inte har deltagit frivilligt och att det är ställt utom rimligt tvivel att det var den åtalade mannen som agerade.

Tingsrätten anser dock inte att mannens agerande kan jämställas med ett samlag i fråga om allvarligheten i kränkningen, utan att gärningen ska bedömas som sexuellt övergrepp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!