Festligt när seniorer firade jubileum

SPF Seniorerna Vimmerbys sista månadsmöte för året med julbord på Pumpen blev på tisdagen extra festligt i och med att föreningen även passade på att fira 40-årsjubileum.

SPF Vimmerbys ordförande Birgitta Karlsson tillsammans med Allan Karlsson, Bengt Johansson och L-O Svenssom som har sammanställt informationen om föreningens 40-åriga historia.

SPF Vimmerbys ordförande Birgitta Karlsson tillsammans med Allan Karlsson, Bengt Johansson och L-O Svenssom som har sammanställt informationen om föreningens 40-åriga historia.

Foto: Magnus Strömsten

Södra Vi2018-12-11 18:30

Efter välkomsthälsningar till de 330 gästerna och underhållning i form av Luciatåg samt sång och musik av kören och ensamblen intogs julbordet.

Den tidigare ordföranden Bengt Johansson redovisade en sammanställning av klubbens historia.

– Vimmerbybygdens SFRF, Sveriges Folk-Pensionärers Riks Förbund, som det hette på den tiden, bildades vid årsmöte den 18 februari 1979. Till dess hade en interimsstyrelse verkat, men initiativet till att bilda en förening i Vimmerby togs redan den 27 oktober 1978. Det var Studieförbundet Vuxenskolan i samråd med föreningskonsulent Sven Erik Karlsson från SFRF:s förbund tog initiativet till att bilda en förening, sa Bengt Johansson.

En interimsstyrelse valdes den 13 november 1978 med Valter Jansson som ordförande. Den styrelsen fick fortsatt förtroende att leda den föreningen, vid årsmötet den 18 februari 1979 i Vimmerby Församlingshem.

– Föreningens namn var från början Vimmerbybygdens SFRF. Vid kongressen i juni 1986 beslöts att ändra namnet till SPF, Sveriges Pensionärs Förbund. Senaste namnändringen beslöts vid kongressen i Jönköping 2014, då namnet ändrades till SPF Seniorerna. I vår egen förening beslöts namnändringen på årsmötet i februari 2015, då vårt namn ändrades till SPF Seniorerna Vimmerby, sade Bengt Johansson.

Sedan starten har föreningen haft tio ordföranden. Först i raden står Valter Jansson tre år, därefter Harry Karlsson sju år, Birger Svensson åtta år, K-G Svensson fem år, Margareta Svensson fem år, Irene Karlsson tre år, K-G Andersson tre år, Bengt Johansson fem år och slutligen Birgitta Karlsson, hittills två år.

En viktig del av föreningens arbete är aktiviteter för medlemmar. Klubben anordnar bland annat motion i form av boule, mattcurling, golf och gymnastik. Dans är en annan aktivitet som alltid varit en stående punkt på föreningens program. Även amatörteater, körverksamhet, studiecirklar och studieresor är någon som föreningen ägnat sig mycket åt genom åren.

Medlemsantalet har ökat stadigt sedan starten. Från 220 medlemmar 1980 till 1150 medlemmar 2018.

– Vi har ökat med 71 medlemmar under året och det är kul. Jag tror att många gillar vårt program med aktiviteter och därför vill vara med i föreningen. Att resa tillsammans är extra populärt. I år har vi besökt både Riga och Gotland, sa ordförande Birgitta Karlsson.

Julskinkan smakade bra tyckte Ulla Falk.
Julskinkan smakade bra tyckte Ulla Falk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!