Maskinentreprenör Gustaf Norman, Linköping, jobbar just nu med dikesröjning i Vimmerbyområdet. Natten till tisdag blev betydligt mer händelserik än han räknat med.

Han hade precis gått och lagt sig när han hörde en bil parkera utanför stugan han hyrt i Vimmerby. Snart hörde han konstiga ljud. Genom fönstret såg han en man i full färd att bryta sig in i flaket på hans pickup.

– Jag fick bråttom att ta på mig kläderna, ringde 112 och det tog sex minuter innan jag fick prata med en polis. Mannen var kvar ett bra tag och jag följde polisens rekommendationer att backa och observera medan jag såg honom lasta in mina grejer i sin bil. Sen drog han.

Artikelbild

Efter en timme och en kvart kom polispatrullen, från Västervik.

– Poliserna beklagade och var jättetrevliga. Men det får bara inte ta så här lång tid.

Gustaf Norman kunde konstatera att tjuven fått med sig elverktyg, oljor, maskinnycklar och kylväska och uppskattar att värdet på det stulna hamnar på 17 000-22 000 kronor.

– Polisen fick ett bra signalement och när vi var klara med anmälan åkte jag iväg till min maskin, som stod i Gullringen, för att kolla att alla grejer var kvar på den. När jag kom tillbaka till Vimmerby fick jag se boven stå vid Björkbacken och slanga en bil. Jag ringde förstås polisen, men de hade hunnit åka tillbaka till Västervik.

Artikelbild

Mannen upptäckte att han var iakttagen och drog iväg i hög fart, och Gustaf Norman bestämde sig för att hänga på. Och det blev några varv genom Vimmerby.

– Jag tog ett eget initiativ och polisen misstyckte inte, jag hade kontakt med dem hela tiden. Hur fort det gick törs jag inte säga, men så pass fort att han körde punka på släpkärran, efter att jag jagat honom i 20-25 minuter. Då fick han stanna för att koppla av släpkärran bakom vårdcentralen och var i princip inlåst. Jag frågade polisen om jag skulle blockera honom, men det fick jag nej på, man vet aldrig vad en trängd person kan hitta på.

Artikelbild

Än en gång fick Gustaf Norman se mannen dra iväg och nu kunde han inte hänga med.

– När han lossat släpkärran gick det ännu fortare, han verkade ha bättre lokalkännedom än jag har. Polisen hann fram fem minuter efter jag fått släppa honom och de var ju glada för insatsen, den stulna släpkärran återfanns i alla fall och den var full med koppartrummor.

Gustaf Norman är frustrerad över polisbristen.

– Det är inte polisernas fel och de som kom på plats var jättebra. Det är tråkigt att de är så underbemannade och har så stort område att täcka, det fungerar ju inte.

Anders Pleijel, chef för polisområde Västervik där Vimmerby ingår, förstår frustrationen.

– Att det är för få poliser i norra länet är jag den förste att hålla med om. Glesbygden har varit eftersatt, men nu får vi förstärkning under hösten och det kommer att bli bättre täckning.

Så du tycker inte heller att det är acceptabelt att vänta på polisen en dryg timme?

– Det handlar även om prioritering, ett ärende kan gå före något annat. Men det kommer att bli färre fall av det här slaget framöver och med ökad bemanning kommer det inte längre att bli framkörningstid från Västervik under kvällar och nätter i veckorna.

Gustaf Norman har gott hopp om att få tillbaka stöldgodset.

– Signalementet är bra. Hittar polisen honom hittar de säkert mina saker också. En sak är är klar – han lär aldrig stå kvar om han får se min bil igen. Han fick nog upp pulsen under den där jakten och tycker säkert att jag är världens jobbigaste människa.