Filmvisning med Formare

Nu visas Rune Formares filmatisering av Mobergs ”En främling lånar hus” i Södra Vi, i trakterna där filmen spelades in för drygt 30 år sedan. ”Vi räknar med fullt hus”.

Regissören och filmaren Rune Formare kommer hem till Södra Vi när hans film "En främling lånar hus" visas i församlingshemmet.

Regissören och filmaren Rune Formare kommer hem till Södra Vi när hans film "En främling lånar hus" visas i församlingshemmet.

Foto: Rebecca Forsgren

Södra Vi2018-11-13 13:41

De båda hembygdsföreningarna i Djursdala och Södra Vi har länge haft planer på att visa någon eller några av de filmer som Södra Vi-bördige regissören och filmaren Rune Formare spelat in i sin hembygd.

– Nu blir det av. Den första visningen sker på onsdag och vi räknar med fullt hus i församlingshemmet i Södra Vi, säger Thorsten Ungsäter, som var involverad i inspelningen i mitten av 1980-talet.

– Jag fick bli attributör och rekvisitör, det var en del jobb när hembygdsgården i Djursdala skulle möbleras om och byggas om med kulisser, hästar och kuskar skulle ordnas – men det var roligt att vara med på ett hörn och det var då kontakten mellan mig och Rune Formare knöts.

Med tanke på den lokala kopplingen och att en hel del invånare från trakten medverkar som statister tror Thorsten Ungsäter att det blir lätt att locka folk till filmvisningen på onsdag.

– Det är en kul grej, och de äldre kommer säkert ihåg Gösta Täljemark, dåvarande kyrkoherde i Södra Vi, som är med i bröllopsscenen i Södra Vi kyrka. Dessutom är det en riktigt bra film, med typisk Mobergsk underton. Den fick bra kritik och Rune Formare är med all rätt stolt över den.

Rune Formare, 86, kommer hem till Södra Vi för att medverka vid filmvisningen på onsdag och tanken är att visa fler filmer framöver.

En annan Mobergfilm inspelad i Djursdalatrakterna är exempelvis "Änkeman Jarl". Under 1970- och 80-talet regisserade Rune Formare flera populära tv-serier, som Sommarflickan, Våning för 4, Torsten och Greta, Åshöjdens BK och Lackalänga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!