Fjärde mildaste vintern på 120 år

Den milda vintern kvalar in på en fjärdeplats i SMHI:s statistik över milda vintrar. Det uteblivna vintervädret sparar pengar för kommunen.

Istället för att ägna sig åt snöröjning så har driftenheten ägnat sig åt att hamla träd.

Istället för att ägna sig åt snöröjning så har driftenheten ägnat sig åt att hamla träd.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2020-01-16 06:00

– Vinter räknas december, januari, februari, så vi är halvvägs kan man säga. Vintern 2006-2007 var varmare, och dessförinnan 1972-1973 och 1929-1930. I dem tre fallen så var det framförallt att det var väldigt milt i december. Den här vintern har också varit mild i december men sen har det ökat i januari, så den har en lite annan bild, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI. 

Statistiken över vintrars temperatur sträcker sig från år 1900. 

Enligt Sverker Hellström beror det milda vädret på hur hög- och lågtryck ligger.

– Såna här vintrar har vi haft i alla tider, där det låser sig fast och strömmar in varmluft från Atlanten, så har det varit och det går inte att dra några slutsatser från det, säger han. 

Under onsdagen tangerades värmerekordet i Målilla, där uppmättes 11 grader. Vid väderstationen i Gladhammar låg temperaturen på 12 grader, bara 0,1 grad från rekordet. 

Den uteblivna snön innebär att Vimmerby kommun sparar pengar på snöröjning.

– Om man säger så här, bokslutet är inte färdigt nu än, men jag gör en uppskattning av att vi sparade 50% förra året på snöröjningen. Det är i rena kostnader för att hyra in entreprenörer och liknande, säger Tomas Larsson, driftschef på gatukontoret.

De anställda som vanligtvis skulle arbetat med snöröjning får andra uppgifter.

– Vi får möjlighet att sätta dem i arbete genom att hamla träd och liknande. Mycket sådana saker som vi inte har tid att göra andra vintrar, så det är positivt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!