Fler sökande än platser

Det är totalt 94 sökande till den nya utbildningen till förskolelärare som startar i Vimmerby i augusti. Över 20 har valt Vimmerby i första hand.

18 april 2019 20:45

– Det känns väldigt roligt att det är så många sökande, och det är ungefär lika många i Hultsfred och runt dubbelt upp i Västervik, säger Mattias Nordqvist, chef för Campus i Vimmerby.

Den ordinarie ansökningsperioden stängde i måndags den 15 april. Nu konstaterar Linköpings universitet, som genomför utbildningen på tre orter, Vimmerby, Hultsfred och Västervik, att sammanlagt 94 sökande valt Vimmerby.

– I det finns också de som sökt Vimmerby i andra och tredje hand, så exakt hur många det blir i slutänden vet vi inte ännu. Sen är det behörigheten som avgör hur många det blir tillsist, säger Mattias Nordqvist.

Än finns också möjligheten kvar att söka till utbildningen.

– Antagningen kommer vara öppen en tid framöver för sen anmälan.

Förskollärarprogrammet är på 210 högskolepoäng och motsvarar tre och ett halvt års heltidsstudier. Utbildningen ges i samverkan med Linköpings Universitet och Campus i Småland. De tre kommunerna ska tillsammans årligen anta minst 60 studenter, och den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) ska genomföras på hemmaplan i respektive kommun.

– Den här satsningen ger goda förutsättningar att säkra kompetensförsörjningen i kommunens förskolor framåt, betonar Peter Karlsson (C) barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij är också nöjd.

– Det är mycket glädjande att intresset för förskollärarutbildningen som är så stort, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Karlsson

Ämnen du kan följa