Fler tjejer tar sig tid att gå ut och jaga

Hundskall ekar i skogen uppe på höjden. I vägkorsningen står Ronja Grieger Johansson och lyssnar spänt. Hon har hagelbössan redo ­– om haren skulle komma i passet. Plötsligt smäller det...

Kommunikationen i radion är ibland livlig och underhållande.

Kommunikationen i radion är ibland livlig och underhållande.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-01-16 09:30

Det är några grader kallt den här lördagen i januari. Solen skiner fortfarande och det är i stort sett vindstilla. Närmast idealiska förutsättningar för att jaga hare med stövare. Det passar utmärkt för ett tiotal kvinnor som samlats i Slitshult utanför Vimmerby för just harjakt. De ingår i nätverket JAQT som står för Jagande aktiva kvinnor i tiden.

– Det är ett nätverk inom Svenska jägarförbundet för kvinnliga jägare som kom till 1996. I dag är ungefär 20 000 tjejer anslutna totalt i Sverige och vi försöker få till olika aktiviteter tillsammans, säger Ingela Gunnarsson som tillhört nätverket sen dess och jagat ungefär lika länge.

Syftet med nätverket är att bereda plats för fler kvinnliga jägare.

– En av fem som tar jägarexamen i dag är kvinna, och vi vill ge de här kvinnorna självförtroende att ta sig ut och ta plats i jaktlagen. Själv har jag aldrig haft något problem med det, men jakten har alltid varit mansdominerad, säger Ingela Gunnarsson.

Emelie Nilsson, som också är initiativtagare till harjakten, instämmer.

– I det jaktlag jag är med är kön en ickefråga, men man har ju hört en del andra historier, säger hon.

Totalt var elva kvinnliga jägare inbjudna till harjakten, tio kom. Nästan alla är från Vimmerby kommun.

– Det är roligt att vi kan samlas och ha aktiviteter ihop. Det hoppas vi det blir mer av, säger Ingela Gunnarsson.

De är nöjda med harjakten, summerar de när de samlas vid jaktstugan vid lunchtid för att tända en brasa och grilla korv efter att ha jagat sen morgonen. Flera hundar har släppts och det har varit flera harar på språng. Under jakten håller de kontakt med kommunikationsradion. Där spekuleras det om två av hundarna möjligen jagar samma hare och om att en hund kanske jagar en räv, för att det luktar rävurin i skogen och om det var en jägare utan radio som sköt.

Men det var det inte. Det var ingen av tjejerna heller som fick skjuta haren den här gången. Det var markägaren Conny Josefsson som till åttaåriga barnbarnet Kalles stora förtjusning sköt haren en bra bit ifrån passet där Ronja Grieger Johansson stod med tummen på säkringen. I väntan på den grillade korven berättade Kalle om och om igen hur det gick till när morfar sköt.

– Gemenskapen är en viktig del i jakten och adrenalinet och spänningen när man är ute i skogen, beskriver Emelie Nilsson sitt intresse för jakt.

Ronja Grieger Johansson med bössan och Emelie Fridell , som var med för att känna av jaktintresset, står på pass i en vägkorsning och lyssnar på hundarna uppe i skogen.
Ronja Grieger Johansson med bössan och Emelie Fridell , som var med för att känna av jaktintresset, står på pass i en vägkorsning och lyssnar på hundarna uppe i skogen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!