Första kvartalet i riksdagen för Gudrun

Efter ett kvartal som riksdagsledamot njuter Gudrun BrunegÄrd (KD) av sommarledigheten, men gör sig samtidigt redo för sitt första hela Är som politiker pÄ riksplanet.

Gudrun BrunegÄrd (KD) har tre spÀnnande mÄnader bakom sig som riksdagsledamot.

Gudrun BrunegÄrd (KD) har tre spÀnnande mÄnader bakom sig som riksdagsledamot.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2019-07-19 13:00

Inför valet 2018 stod Gudrun BrunegÄrd pÄ andra plats pÄ Kristdemokraternas lista i Kalmar LÀn och fick ersÀtta kollegan Jimmy Loord nÀr han valde att kliva Ät sidan under vÄren. Hon tilltrÀdde den 1 april och tog plats i utbildningsutskottet.

– Det innebĂ€r Ă€ven att jag Ă€r partiets talesperson i frĂ„gor som rör skola och utbildning sĂ„ det har varit mycket nytt att lĂ€sa in sig pĂ„ den första tiden och knyta kontakter med folk i olika intresseorganisationer, sĂ€ger Gudrun BrunegĂ„rd som Ă€ven fick ett ansvarsomrĂ„de som överraskade henne.

– Jag har ansvar för frĂ„gor som rör rymden. Det finns en del svenska företag som jobbar med rymdteknologi sĂ„ det ska bli spĂ€nnande att sĂ€tta sig in lite i den vĂ€rlden, sĂ€ger BrunegĂ„rd.

Kristdemokraterna har ridit pÄ en framgÄngsvÀg under Ebba Busch Thors ledning pÄ sistone, men att det kan vÀnda snabbt fick Gudrun BrunegÄrd se pÄ nÀra hÄll dÄ partikollegan Lars Aduktusson hamnade i blÄsvÀder inför EU-valet och tvingades bort.

Vad Àr din syn pÄ situationen?

– Det Ă€r ett exempel pĂ„ att politiken kan vara ful och smutsig. I fallet med Aduktusson vet alla att bĂ„de han och KD stĂ„r bakom svensk abortlagstiftning, men dĂ„ Ă€r de andra partierna snabba att haka pĂ„ och försöka ge en annan bild. I en sĂ„dan mediastorm Ă€r det svĂ„rt att komma ut med sitt budskap och förklara. Nu tappade vi nĂ„gra procentenheter i EU-valet pĂ„ det, men lyckades Ă€ndĂ„ ta de tvĂ„ mandat vi siktat pĂ„, sĂ€ger Gudrun BrunegĂ„rd.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om