–  Det inställda mötet har inget med gruppledarnas möte tidigare under tisdagen att göra, utan vi känner att vi behöver ha in mer information kring de senaste dagarnas händelser, säger Marie Nicholson (M).

På tisdagen träffades Vimmerbyalliansens gruppledare för ett nytt möte om vilka åtgärder som behöver vidtas för att Moderaterna ska acceptera att Ingela Nilsson Nachtweij (C) fortsätter som kommunstyrelsens ordfrörande.

–  Det var ett bra och mycket konstruktivt möte. Vi har kommit en bit på vägen, men vi är inte färdiga än, säger Peter Karlsson (C), ordförande i centergruppens styrelse.

Han träffade Tomas Peterson (M) och Ola Gustafsson (KD) under ett par timmar på tisdagen.

– Jag vill nog säga att vi är överens om punkterna i den åtgärdsplan vi lagt fram, men sen måste det också sanktioneras i grupperna, så vi är inte färdiga ännu, säger han.

Hur ser ni i Centern på Socialdemoraternas uttalande från i fredags att ni ska ta Ingela Nilsson Nachtweij ur tjänst som kommunstyrelsens ordförande?

– Vi tar det också i beaktande och vi har även träffat Socialdemokraterna och övriga oppositionen och diskuterat situationen och redogjort för vår handlingsplan, och även de ska gå till sina grupper, säger Peter Karlsson.

Trots de framsteg som tisdagens möte med gruppledarna, som även moderaterna, anser var ett bra och konstruktivt möte, så kvarstår moderaternas krav på tydliga åtgärdsplaner för hur kommunstyrelsens ordförande ska förbättra sitt ledarskap.

Vi har inte nått Moderaternas gruppledare Tomas Peterson, men han har rapporterat till Marie Nicholson.

–  Han rapporterar om ett bra och konstruktivt möte, men ännu står vårt uttalande från i söndags om att vi vill se mer konkreta åtgärder fortfarande gäller, säger hon.

Efter söndagens möte i alliansen uttalande Marie Nicholson att man anser det särskilt viktigt att det tas fram konkreta åtgärder för hur sjukskrivna kommundirektören Carolina Leijonram ska kunna återgå i tjänst. Hon är sjukskriven sen förra tisdagen.

Enligt Peter Karlsson väntar nya möten mellan allianspartiernas gruppledare senare i veckan.

– Ja, men det är inte bestämt när än. Men vi fortsätter för att lösa den här situationen så bra och så snart det bara går, säger han.