Fredagen den 12 april försattes Vimmerbyföretaget Älö Trä i konkurs på egen begäran, 23 april varslades samtliga 40-talet anställda om uppsägning och 12 maj fick personalen gå hem.
Men nu, mindre än en vecka senare, kan vi avslöja att det nu är klart att konkursboet köps upp och att verksamheten därmed lever vidare. Detta bekräftas av konkursförvaltaren Tuomas Heinonen.
Köparen, ett lokalt företag, vill ännu inte offentliggöra eller kommentera affären, men bekräftar den. Kontrakten är skrivna och ska nu godkännas av banken och facket, vilket är det enda som kan sätta käppar i hjulet.
– Godkännandena ska göras i början av veckan och det ska inte vara några konstigheter med det. Jag kan inte se annat än att den här affären går i hamn och förhoppningsvis kan verksamheten vara igång redan på tisdag, säger Tuomas Heinonen.
Exakt i vilken omfattning verksamheten startar upp kan inte Tuomas Heinonen svara på.
– Man kan nog förutsätta att inte alla 40 anställda får tillbaka jobben direkt. Jag tror att man kommer starta upp med en lite mindre kostym för att sedan växa. Men om det går som de tänkt sig är nog en stor del av personalstyrkan tillbaka relativt snart.
– Jag tror att man måste se det här på lite sikt. Man startar upp så att man lagom klarar det som väntar direkt, men så fort nya jobb börjar ticka in måste mer personal anställas.
Hur ser du på de nya ägarnas möjligheter?– Till att börja med vill jag säga att jag tror att köparen är helt rätt. Sedan startar de ju flygande, vilket är en stor fördel. Personalen finns och vet precis vad man ska göra, alla system är konfigurerade och jobb finns redan från allra första dagen.
– Vid en konkurs kommer man ju dessutom i en situation där man köper till ett pris som är betydligt lägre än om man skulle starta upp och starta nytt med samma inriktning. Det ger också helt andra förutsättningar att lyckas. Den överlägset största tillgången är ändå personalen på Älö Trä, som är extremt sammansvetsad och där alla verkligen jobbar mot samma mål och med djup kunskap, säger Heinonen.
Enligt Tuomas Heinonen kom den aktuella köparen in ganska sent i bilden och ”tävlade” till slut med ett annat företag. Tidigare har det funnits flera intressenter som har varit ganska nära avslut, men man har inte nått hela vägen fram.
– Det är väldigt många parametrar som man kanske inte tänker på som måste falla rätt. Exempelvis måste hyresvärden ha förtroende för den som tar över och banken måste vara med på tåget. Här vill jag verkligen ge alla inblandade parter beröm, de har gjort ett jäkligt bra jobb, varit samarbetsvilliga och visat att man verkligen vurmar för bygden.
Vi söker GS-facket för en kommentar.