GlĂ€djebeskedet: Älö TrĂ€ lever vidare

Konkursande Älö TrĂ€ köps upp av ett lokalt företag och en stor del av jobben rĂ€ddas. "Jag tror att köparen Ă€r helt rĂ€tt och att verksamheten kan vara igĂ„ng redan nu pĂ„ tisdag", sĂ€ger konkursförvaltaren Tuomas Heinonen.

PĂ„ onsdagen offentliggjordes det vilket företag som köpt upp konkursande Älö TrĂ€.

PĂ„ onsdagen offentliggjordes det vilket företag som köpt upp konkursande Älö TrĂ€.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2019-05-18 13:23

Fredagen den 12 april försattes Vimmerbyföretaget Älö TrĂ€ i konkurs pĂ„ egen begĂ€ran, 23 april varslades samtliga 40-talet anstĂ€llda om uppsĂ€gning och 12 maj fick personalen gĂ„ hem.

Men nu, mindre Àn en vecka senare, kan vi avslöja att det nu Àr klart att konkursboet köps upp och att verksamheten dÀrmed lever vidare. Detta bekrÀftas av konkursförvaltaren Tuomas Heinonen.

Köparen, ett lokalt företag, vill Ànnu inte offentliggöra eller kommentera affÀren, men bekrÀftar den. Kontrakten Àr skrivna och ska nu godkÀnnas av banken och facket, vilket Àr det enda som kan sÀtta kÀppar i hjulet.

– GodkĂ€nnandena ska göras i början av veckan och det ska inte vara nĂ„gra konstigheter med det. Jag kan inte se annat Ă€n att den hĂ€r affĂ€ren gĂ„r i hamn och förhoppningsvis kan verksamheten vara igĂ„ng redan pĂ„ tisdag, sĂ€ger Tuomas Heinonen.

Exakt i vilken omfattning verksamheten startar upp kan inte Tuomas Heinonen svara pÄ.

– Man kan nog förutsĂ€tta att inte alla 40 anstĂ€llda fĂ„r tillbaka jobben direkt. Jag tror att man kommer starta upp med en lite mindre kostym för att sedan vĂ€xa. Men om det gĂ„r som de tĂ€nkt sig Ă€r nog en stor del av personalstyrkan tillbaka relativt snart.

– Jag tror att man mĂ„ste se det hĂ€r pĂ„ lite sikt. Man startar upp sĂ„ att man lagom klarar det som vĂ€ntar direkt, men sĂ„ fort nya jobb börjar ticka in mĂ„ste mer personal anstĂ€llas.

Hur ser du pÄ de nya Àgarnas möjligheter?

– Till att börja med vill jag sĂ€ga att jag tror att köparen Ă€r helt rĂ€tt. Sedan startar de ju flygande, vilket Ă€r en stor fördel. Personalen finns och vet precis vad man ska göra, alla system Ă€r konfigurerade och jobb finns redan frĂ„n allra första dagen.

– Vid en konkurs kommer man ju dessutom i en situation dĂ€r man köper till ett pris som Ă€r betydligt lĂ€gre Ă€n om man skulle starta upp och starta nytt med samma inriktning. Det ger ocksĂ„ helt andra förutsĂ€ttningar att lyckas. Den överlĂ€gset största tillgĂ„ngen Ă€r Ă€ndĂ„ personalen pĂ„ Älö TrĂ€, som Ă€r extremt sammansvetsad och dĂ€r alla verkligen jobbar mot samma mĂ„l och med djup kunskap, sĂ€ger Heinonen.

Enligt Tuomas Heinonen kom den aktuella köparen in ganska sent i bilden och ”tĂ€vlade” till slut med ett annat företag. Tidigare har det funnits flera intressenter som har varit ganska nĂ€ra avslut, men man har inte nĂ„tt hela vĂ€gen fram.

– Det Ă€r vĂ€ldigt mĂ„nga parametrar som man kanske inte tĂ€nker pĂ„ som mĂ„ste falla rĂ€tt. Exempelvis mĂ„ste hyresvĂ€rden ha förtroende för den som tar över och banken mĂ„ste vara med pĂ„ tĂ„get. HĂ€r vill jag verkligen ge alla inblandade parter beröm, de har gjort ett jĂ€kligt bra jobb, varit samarbetsvilliga och visat att man verkligen vurmar för bygden.

Vi söker GS-facket för en kommentar.

Älö TrĂ€ AB grundades i byn Älö, Vimmerby kommun, 2005. Under Ă„ren har bolaget expanderat och 2014 etablerade man sig i 3500 kvadratmeter stora produktionslokaler pĂ„ före detta Vimmerby FanĂ©rfabriks omrĂ„de i Vimmerby. Företagets huvudsakliga verksamhet har bestĂ„tt i att leverera trĂ€huskomponenter till trĂ€husproducenter samt Ă€ven att producera och leverera sanitetsanlĂ€ggningar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om