Peter Fjällgård har fått kläm på rostade mandlar. Torrostade, kanderade, saltade, smaksatta. Nu vill han ta experimenterandet med smaker från husbehov till affärsverksamhet och samtidigt bocka av en punkt på sin bucket list.

– För några år sedan drev jag campingen på uppdrag av MAIS i Mariannelund, och jag har alltid varit sugen på nya projekt och haft en dröm att driva eget företag i någon form. Jag har en del jag vill hinna med att genomföra i livet och då är det dags att ta tag i det.

Planen var att lansera mandelföretaget till sommaren. En bruten lårbenshals efter fall från ett tak bromsade det.

Artikelbild

| Peter Fjällgård har provat sig fram till olika smaksättningar på rostade mandlar och nu tar han steget och öppnar eget – på fritiden.

– Jag fick lägga allt i malpåse, jag kunde inte fixa det när jag hoppade omkring på kryckor och har varit sjukskriven till förra veckan. Men i onsdags förra veckan frontalkrockade jag med en älg, och det blev väl lite bakslag i rehabiliteringen...

Med alla tillstånd i hamn är han redo att dra igång under hösten. Mandlarna rostas hemma i ugnen. Sedan kanderas och smaksätts de i koppargryta på gasollåga på plats.

– Tanken är att vara ute på olika evenemang, som Rumskulladagen, marknader, visafton i Nyllinge bränneri och jag hoppas kunna komma in på julmarknaden på Näs. Frödinge marknad eller Tuna Baluns kan bli det första stora.

Med sitt engagemang i föreningslivet och Vänsterpartiet i Vimmerby ser han den nya rollen som småföretagare som ett spännande komplement.

– Det blir ändå en ganska tvär kontrast med allt föreningsliv, där man gör allt för alla andra. Det är inte särskilt troligt att jag kommer att tjäna några pengar på det här, jag gör det för att det är roligt och det är något där jag helt och hållet själv väljer hur mycket jag vill hålla på. Sedan tänker jag att jag kan ha nytta av erfarenheterna i politiken.

Några planer på att sluta jobba inom omsorgen har han inte.

– Inte alls. Jag älskar mitt jobb och vill fortsätta med det. Det här är ett fritidsföretag fram till pensioneringen. Sedan blir det väl ett pensionärsföretag. Jag är nyfiken på att se med hur små medel man kan börja och hur långt man kan driva det. Karamellkokeriet i Mariannelund är bland de bästa på sin typ av karameller, sedan startade Johan Zedig sitt glassföretag. Jag tänker i förlängningen nötter och mandlar som ett tredje ben i regionen. Jag måste testa, i alla fall.