En gång är ingen gång brukar det heta. Men två gånger är en vana. Fredrik ”Freddan” Karlsson börjar bli van vid att hans bilder uppmärksammas. Tidigare i år fick han utmärkelsen Medal of Excellence av Nordiska Fotoklubben och beskedet att hans hyllade bild på tranor mot morgonhimmel kommer med i årsboken 2018. Nu har han gjort det igen.

Den här gången är det en bild på en brölande dovhjort som imponerar.

– Ja, det är en brunstig herre som ser helt galen ut. Jag lyckades få rätt vinkel och kom mycket nära i detta underbara möte.

Artikelbild

| De senaste två åren har fotointresset tagit fart och utmärkelserna ger Fredrik "Freddan" Karlsson blodad tand.

Det är inte riskabelt att vara nära ett stort klövvilt i brunst?

– Nja, djuren är oftast mer rädda för oss än vi för dem. Och så nära att det blir farligt kommer man oftast inte, så det brukar inte vara någon fara med hjortarna.

National Geographic publicerar dina bilder och Nordiska Fotoklubben har fått upp ögonen för dina bilder – vad betyder de här utmärkelserna för dig?

– Det är helt underbart! Och att jag har fått med min andra bild i Nordiska Fotoklubbens årsbok, en fantastisk bok som väldigt skickliga fotografer från hela Norden försöker komma med i, är stort. Det skickas in många bilder varje vecka.

Artikelbild

| Kungsörn fångad från fotgömsle.

Efter att fotointresset legat på is tog Fredrik ”Freddan” Karlsson upp hobbyn igen för två år sedan. Han köpte en kamera och då tog det fart ordentligt.

– Jag fotograferar det mesta, men framförallt djur och natur och har även byggt ett gömsle för att komma örnar riktigt nära för de absolut bästa bilderna. Nu letar jag efter en ny plats, som man även ska kunna hyra in sig på. Och planerar att ordna fotoresor till olika ställen i världen. Bilden på hjorten är tagen under en fotoresa till Danmark. Målet är att i framtiden hitta någon form av jobb inom fotografering.

Artikelbild

| Älg som badar i en liten göl utanför Vimmerby. ""Ett av mina coolaste fotoögonblick".

Hur blir man så bra fotograf som du?

– Att fotografera är en konst, men det är en konst som de flesta kan lära sig, åtminstone tillräckligt för att ta fina bilder. Jag själv är en självlärd fotograf som inspirerats av andra och efter hand utvecklat mina bilder och fototeknik. Det är egentligen bara ens kreativitet och vilja att lära sig som sätter stopp.