Här är nya generationen skådisar

Det drar ihop sig till teaterpremiär för Komedianternas grupp UNG drama. ”Det här är jättekul, man får många nya kompisar och det är skönt att få vara någon annan ibland”, säger Amanda Perälä, 15.

11 maj 2019 09:00

De har skuggat folk på stan för att hitta karaktärer och de har gjort djupdykningar i Shakespeare och Strindberg. Ylva Lee Lindell, som håller i Komedianternas dramagrupp UNG Drama för 10-15-åringar, säger att det handlat mycket om att jobba med teater, inte bara producera teater.

– Men nu blir det uppsättning och premiär den 14 maj på ”Bästa Fyran”, en pjäs som vi fastnade för, den kretsar inte kring missbruk, skilsmässor och elände som vi vuxna ofta tycker är ungdomsteater.

Fast visst är det lite tufft för Sally, som går i fyran och inte kan simma. Hemma har inte mammorna tid, det ska fredagsstädas och tas hand om sladdbarnet. Och frågan är om hon har några riktiga kompisar.

– Så kommer det en ny tjej till klassen, hon heter också Sally och blir klassens drottning och vill starta simklubb, berättar Tintin Genfors, 12, en av skådespelarna.

I dataspelet SIMS bygger Sally en drömvärld med familj och kompisen Rockpojken, men allt blir knas när en av mammorna dras in i spelet och hamnar i poolen och måste räddas från att drunkna. Men slutet gott, kan avslöjas.

– Om pjäsen har ett budskap är det nog att man ska få vara sig själv, säger Amanda Perälä.

Under genrepet fanns rutinerade Komedianter i publiken och de unga skådespelarna fick många handfasta tips och råd som de kan ha nytta av inför premiären och i kommande teaterprojekt. UNG Drama släpper inte teatertråden helt under sommarlovet – alla medverkar i årets stadsvandringar i Vimmerby. Nästa termin kommer man bland annat att jobba med egna tolkningar av Shakespeare.

– Det är otroligt inspirerande att jobba med barn och ungdomar, och det fungerar jättebra att jobba så här åldersblandat. De stora tar hand om de små och de små lär de större nya saker, säger Ylva Lee Lindell.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Forsgren Malmström

Ämnen du kan följa