Här är platserna där flest fick p-böter

Nära 1 200 bilister fick P-böter i Vimmerby förra året. Många felparkeringar sker på Storgatan och Sevedegatan, men allra flest drabbas på en parkering med 25 platser i centrum.

Sevedegatan och Storgatan är vanliga platser för P-böter i Vimmerby.

Sevedegatan och Storgatan är vanliga platser för P-böter i Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-01-11 06:00

– Runt 40 procent av felparkeringarna beror på att folk har missat p-skivan på ett eller annat sätt, säger Maria Åkerö, trafikingenjör i Vimmerby kommun.

Förra året skrevs det ut 1 176 kommunala parkeringsavgifter på grund av felparkering av en eller annan orsak. Sex av dem har makulerats. Av de totalt 1 170 beivrade felparkeringarna skrevs drygt 15 procent, eller 180 böter, ut till bilister som parkerat på parkeringsplatsen "Blåbäret" intill Kyrkogårdsgatan och Rönnbärsgatan i centrala Vimmerby.

Den parkeringen är tidbegränsad till fyra timmar på vardagar och fram till klockan 15 på lördagar, resten av tiden är det fritt fram.

Andra platser där det skrivs ut många kommunala parkeringsavgifter är de centrala gatorna Sevedegatan och Storgatan där 168 respektive 152 böter skrevs ut under förra året.

På torget, där parkeringstiden är begränsad till två timmar, fick 94 bilister p-böter under fjolåret. Lika många åkte på en straffavgift för felparkering på Tullportsparkeringen mellan Västra Tullportsgatan och gymnasiet.

Totalt står de här fem platserna för 59 procent av alla bötfällda felparkeringar.

Maria Åkerö ser samtidigt inte felparkeringen som något stort problem i centrum.

– Nej, förseelserna är ofta av värre slag ute i bostadskvarteren, säger hon.

Totalt gav de kommunala parkeringsavgifterna en intäkt till kommunen på 398 000 kronor. När kostnaden för övervakningen räknats bort blir det knappt 120 000 kronor kvar.

Det finns runt 270 parkeringsplatser plus gatuparkering inom 200 meter från torget. Det visar kommunens parkeringskarta.
Det finns runt 270 parkeringsplatser plus gatuparkering inom 200 meter från torget. Det visar kommunens parkeringskarta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!