Komedianternas stadsvandringar brukar bli fullbokade snabbt som ögat och bland de historiesugna flanörerna finns både återkommande Vimmerbybor och turister.

– Kul att det blir av i sommar igen. Vi vet ju att många uppskattar vandringarna och för oss är det ett bra sätt att svetsa samman skådespelare som annars kanske är inblandade i olika produktioner. Men det är ju en hel del jobb, säger Thimmy Berglund, som började med manus i september med hjälp av Ylva Lee Lindell.

Just nu pågår rollfördelning. "Fint folk" och "vanligt folk", bönder, rådmän, pigor och drängar ska ta form.

Artikelbild

| Populära. Stadsvandringarna i Vimmerby har alltid lockat folk.

– Allt är inte spikat och den som är lite nyfiken är välkommen att höra av sig, även om man kanske inte känner sig mogen för en roll. Jag hoppas vi är igång med repetitioner i maj.

Thimmy Berglund kom själv in i teaterföreningen via stadsvandringarna, efter att han upptäckt Komedianternas eldgrupp på en hockeymatch. ”Något litet” blev fler och större roller och nytt fritidsintresse. Att skriva manus har också varit en kick.

– En del undrar väl hur man hinner, men det har varit riktigt kul, även om det tar tid. När vi sjöng ”Fattig bonddräng” på en repetition här på teatern kom jag att tänka på drängar och småländska marknader under den tid Astrid Lindgren beskrivit, när det fanns ett tema blev det lättare.

Den röda tråden är marknaderna under 1860-1890, även sånt som hände i anslutning till själva marknaderna. Material från Riksarkivet och hjälpsamma släktforskare har fyllt på guldgruvan, allt hanterat med kreativ frihet. En del inspiration har Thimmy fått från saker som inträffat i kommunens kransorter. Det finns spår av verkliga händelser i allt som kommer att utspela sig under stadsvandringarna, bland annat Vimmerbys första fortkörning då en berusad dräng tappade kontrollen över en häst på Storgatan och en man från Södra Vi som åtalades för otillåten försäljning av kokat kaffe...

Artikelbild

| Ung kärlek under en stadsvandring för ett antal år sedan...

– Marknaderna var verkligen folknöje och mötesplats. Här kom man i dispyt, hittade kanske kärleken och en och annan drack lite för mycket.

Tro inte att årets vandringar inte ger utslag på stegräknaren. Något stillastående på marknadsplatsen på torget blir det inte.

Artikelbild

| Komedianten på Storgatan – här trivs Thimmy Berglund,

– Vi kommer att röra oss i centrala Vimmerby precis som vi brukar och har en hel del stopp.

I dagsläget ingår 15-20 personer i alla åldrar i ensemblen. Stadsvandringarna är planerade till vecka 30 och 31.

Artikelbild

| Thimmy Berglund började skriva manus i september. Han har bland annat använt sig av material från Riksarkivet och fått hjälp av släktforskare

– Vi kör intensivt, tisdag till söndag de veckorna. Vi kan inte begära att folk ska lägga fler veckor än de redan gör på det här projektet. Att så många är engagerade är vi förstås jättetacksamma för, utan våra skådisar skulle det ju inte bli något.