Här är temat i årets stadsvandringar

Efter två års uppehåll kör Komedianterna sina populära stadsvandringar igen – i sommar blir 1800-talets marknader stoff till vandringarna. ”Det finns verkligen att ta av”, säger Thimmy Berglund, 25, som stått för stor del av manusskrivandet.

13 april 2019 09:00

Komedianternas stadsvandringar brukar bli fullbokade snabbt som ögat och bland de historiesugna flanörerna finns både återkommande Vimmerbybor och turister.

– Kul att det blir av i sommar igen. Vi vet ju att många uppskattar vandringarna och för oss är det ett bra sätt att svetsa samman skådespelare som annars kanske är inblandade i olika produktioner. Men det är ju en hel del jobb, säger Thimmy Berglund, som började med manus i september med hjälp av Ylva Lee Lindell.

Just nu pågår rollfördelning. "Fint folk" och "vanligt folk", bönder, rådmän, pigor och drängar ska ta form.

– Allt är inte spikat och den som är lite nyfiken är välkommen att höra av sig, även om man kanske inte känner sig mogen för en roll. Jag hoppas vi är igång med repetitioner i maj.

Thimmy Berglund kom själv in i teaterföreningen via stadsvandringarna, efter att han upptäckt Komedianternas eldgrupp på en hockeymatch. ”Något litet” blev fler och större roller och nytt fritidsintresse. Att skriva manus har också varit en kick.

– En del undrar väl hur man hinner, men det har varit riktigt kul, även om det tar tid. När vi sjöng ”Fattig bonddräng” på en repetition här på teatern kom jag att tänka på drängar och småländska marknader under den tid Astrid Lindgren beskrivit, när det fanns ett tema blev det lättare.

Den röda tråden är marknaderna under 1860-1890, även sånt som hände i anslutning till själva marknaderna. Material från Riksarkivet och hjälpsamma släktforskare har fyllt på guldgruvan, allt hanterat med kreativ frihet. En del inspiration har Thimmy fått från saker som inträffat i kommunens kransorter. Det finns spår av verkliga händelser i allt som kommer att utspela sig under stadsvandringarna, bland annat Vimmerbys första fortkörning då en berusad dräng tappade kontrollen över en häst på Storgatan och en man från Södra Vi som åtalades för otillåten försäljning av kokat kaffe...

– Marknaderna var verkligen folknöje och mötesplats. Här kom man i dispyt, hittade kanske kärleken och en och annan drack lite för mycket.

Tro inte att årets vandringar inte ger utslag på stegräknaren. Något stillastående på marknadsplatsen på torget blir det inte.

– Vi kommer att röra oss i centrala Vimmerby precis som vi brukar och har en hel del stopp.

I dagsläget ingår 15-20 personer i alla åldrar i ensemblen. Stadsvandringarna är planerade till vecka 30 och 31.

– Vi kör intensivt, tisdag till söndag de veckorna. Vi kan inte begära att folk ska lägga fler veckor än de redan gör på det här projektet. Att så många är engagerade är vi förstås jättetacksamma för, utan våra skådisar skulle det ju inte bli något.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Forsgren Malmström

Ämnen du kan följa