Här byggs nya bostadsrätter

Nu byggs det fler nya bostadsrätter i Vimmerby. Det ska bli fyra lägenheter i två parhus med vad byggherren tycker är "stans bästa läge".

Vimmerby Mässhallars Håkan Carlsson och Cecilia Gustafsson vid tomten på Vimmerbys högsta punkt där det nu byggs bostäder.

Vimmerby Mässhallars Håkan Carlsson och Cecilia Gustafsson vid tomten på Vimmerbys högsta punkt där det nu byggs bostäder.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-12-16 07:00

– Det är den bästa utsikt man kan få, säger Håkan Carlsson, Vimmerby Mässhällar som ligger bakom byggnationen som nu är i full gång på fastigheten Lövkojan på toppen av "Blåsekulle" vid gamla vattentornet i Vimmerby.

Bygglovet för de två parhusen med två lägenheter vardera i beviljades tidigare i år av miljö- och byggnadsnämnden i Vimmerby och Hultsfreds kommuner.

Byggnaderna ska bli i två våningar knappt åtta meter över markhöjd och med brutet tak.

Lägenheterna blir i två våningar med en gemensam källare med förråd, hobbyrum och garage.

– Det blir ganska stora lägenheter, säger Håkan Carlsson.

Han har länge planerat för byggnation av bostäder på tomten som Vimmerby Mässhallar köpte för tiotalet år sedan. Men de ursprungliga byggplanerna krävde ändring av detaljplanen och processen för en ny detaljplan har tagit sin tid med synpunkter från så väl myndigheter som sakägare i grannskapet. En ny detaljplan vann laga kraft i april 2013.

Nu är det också beviljat bygglov för de nya bostäderna som väntas stå klara till sommaren.

– Vi ska i alla fall ha dem klara under 2019, säger Cecilia Gustafsson som ansvarar för de bostäder och lokaler Vimmerby Mässhallar hyr ut.

Hon ser stort behov av fler bostäder i Vimmerby.

– Vi har en hel del lägenheter, men vi har aldrig något som blir stående ledigt, säger hon.

I det aktuella fallet har man stämt sig för att sälja lägenheterna som bostadsrätter.

– Det är en ökad efterfrågan på bostadsrätter och vi tror att läget här gör det extra attraktivt, säger hon och syftar på den vidlyftiga utsikten över stan och fortsatt västerut.

– Det gör det också till en bra investering att köpa lägenhet här, säger Håkan Carlsson.

Hur mycket som investeras i de nya bostäderna vill han inte precisera.

– Jag vet inte exakt, men det är ju ett antal miljoner. Du får nöja dig med det så länge.

Inte helt överraskande har en hel del berg sprängts bort i marken.

– Det har inte varit något problem, men det är kostnadskrävande, säger han och reflekterar utifrån det över de kommunens planer att eventuellt bygga i parken tvärs över gatan.

De bergmassor som sprängts och körts bort från Lövkojan har blivit till fyllnadsmassor vid Vitsippan där Vimmerby Mässhallar också har fastigheter och uppemot 5 000 kvadratmeter obebyggd mark.

– Det finns idéer för det också, men inget som är aktuellt just nu, säger han.

Så bli fasaderna. Långsidan visar hur det är tänkt att byggnaderna ske se ut mot Vattentornsgatan och Blåsekulle-parken. Den nedre visar hur gavlarna ska se ut.
Så bli fasaderna. Långsidan visar hur det är tänkt att byggnaderna ske se ut mot Vattentornsgatan och Blåsekulle-parken. Den nedre visar hur gavlarna ska se ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!