Matlagningskurs för herrar, linedance och teater slåss om seniorernas intresse tillsammans med läscirklar, gymnastik och mobilkurser. När SPF Seniorerna Vimmerby presenterade sitt höstprogram under en höstupptakt tidigare i veckan fanns sammanlagt 23 olika studiecirklar på schemat. De kurser som lyckas fånga uppmärksamheten hos flest medlemmar i föreningen, blir av. Tilll största delen hålls alla studiecirklar av egna ledare.

– Till 99 procent har vi egna ledare till alla kurser. Det är väl bara grundkurerna för mobil och surfplatta som vi tar in en yngre ledare, säger föreningens ordförande Birgitta Karlsson.

Totalt har föreningen drygt 1 100 medlemmar i Vimmerby kommun. När höstens upptakt hölls i Frödinge bygdegård hade omkring 170 medlemmar anslutit. På träffen hölls en presentation av höstens studieprogram. Några av kurserna har varit med förr och mest populärt genom tiderna är studiecirkeln Läs och Res, som går ut på att deltagarna först läser på om en stad och dess historia, och avslutas med en resa till den aktuella platsen.

Artikelbild

| Göte Svensson och Lars-Olof Svensson gick igenom utbudet av höstens kurser.

– I år kommer vi läsa om Skåne och Åland och så reser vi dit nästa vår, säger Birgitta Karlsson.

Utbudet sätts ihop av en särskild studiekommitté i föreningen och inför hösten fanns flera nyheter med i programmet. Bland annat "Japanskt broderi", "Linedance" och anhörigkursen "Anhörig i nöd och lust".

– Det pratas om att vi äldre inte har något att göra, men här tycker vi att vi fyller en stor funktion.

Göte Svensson och Lars-Olof Svensson stod och bläddrade bland utbudet av kurser.

Artikelbild

| SPF-kören och ensemblen inledde höstupptakten med sång och musik.

– Jag funderar på skrivarkursen, den verkar intressant. Jag tror att det är bra att nerteckna saker för framtiden, säger Lars-Olof.

Göte Svensson som har gått kursen en gång, rekommenderar den starkt.

– Själv skrev jag för att bevara gamla minnen från min far och hans erfarenheter från sågverksbranschen. Det känns viktigt att bevara sådana här saker.