– Det har alltid varit en dröm att få fotografera vilda björnar i naturen. Det var en fantastisk upplevelse när första björnen kom fram från skogen. Det är ett häftigt rovdjur.

Björnen är det farligaste rovdjuret i Finland och Europas största rovdjur. Oftast är björnen skygg och undviker närkontakt med oss människor, berättar Fredrik Karlsson Ideström och visar en bild där han står med en björn i bakgrunden, som togs när de var på väg till bilen efter andra natten i gömslet

– Vi var sex stycken från Sverige som åkte på detta äventyr vid finskryska gränsen. Man går ut till gömslet vid 17-tiden, sen sitter man där hela natten till morgonen. Man sitter två stycken i samma gömsle. På natten får man turas om vem som ska sova så man inte missar något, skriver Fredrik Karlsson Ideström på Messenger, då intervjun gjordes via Facebook.

Artikelbild

| Fredrik Karlsson Ideström var ibland ganska rädd men fascinationen över björnen övervann rädslan.

Fredrik Karlsson Ideström har tidigare fotograferat många olika djur men nu var det björnens tur.

Du ser extremt lugn ut, var du inte rädd?

– Jag var ju inte direkt beredd på att det skulle komma fram en björn. Man får inte visa sig rädd eller börja springa. Men här var man ganska skitnödig. Björnen gick upp på bakbenen mot trädet och slet bort en barkbit från trädet, sen gick den iväg.

Fredrik Karlsson Ideström har tidigare belönats med en Medal of Excellence av Nordiska fotoklubben för sin bild på tranor. Man kan tro att han är yrkesfotograf, men så är inte fallet.

Artikelbild

| Det blev över tusen bilder på björnar från resan till finska/ryska gränsen.

– Jag fotar för att det är roligt.

Din familj måste ha varit orolig?
Artikelbild

| Fredrik Karlsson Ideström har tidigare varit med i National Geographic med sina bilder och vunnit flera priser.

– Jag vill inte tänka på vad som kunde ha hänt. Det var en spännande resa och en fantastisk upplevelse. Och det blev fler än tusen bilder. Man sitter ganska skyddat i gömslena. Det är när man går till bilen man är lite rädd. Vi fick gå cirka en och en halv kilometer i skogen. På en natt hade vi ca 30-40 björnar, skriver Fredrik Karlsson Ideström.

Fotnot: Brunbjörnen (Ursus arctos) kan bli upp mot 250 centimeter lång och kan väga 250 kilo.