Här mindes de Astrid – med sång

Astrid Lindgren föddes på Näs för 111 år sedan den 14 november. Till minne av det framträdde en trio inför ett hundratal personer på onsdagskvällen.

Ett hundratal personer kom till Astrid Lindgrens Näs för att se och lyssna till föreställningen.

Ett hundratal personer kom till Astrid Lindgrens Näs för att se och lyssna till föreställningen.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2018-11-14 21:30

Den 14:e november 1907 kom Astrid Lindgren till världen på gården Näs i Vimmerby. 111 år senare samlades ett hundratal personer på samma plats som numera heter Astrid Lindgrens Näs för att hedra hennes minne. Det gjordes med musik och sång av trion Fredrik Thalin, Katrin Kernell och Mats Genfors. Det har blivit en tradition genom åren att de tre som alla jobbat med Astrids verk genom åren framträder.

Onsdagens föreställning kretsade mycket kring ord dom de tre förknippar med Astrid.

– Det första ordet vi kom att tänka på var barn. Våra egna minnen av Astrid är ju minnen från barndomen, och Astrid har alltid kämpat för barns rättigheter, sa Katrin Kernell innan hon sjöng "Det Gåtfulla Folket" av Olle Adolphsson.

Nästa ord var inspiration. Som fick symboliseras av "Goliat" av Laleh.

– Jag blev själv inspirerad att fortsätta som skådespelare efter att ha börjat i Astrid Lindgrens Värld och har Astrid att tacka för det, sa Fredrik Thalin som tillägnade låten alla och sina barn med uppmaningen att ni ska bli stora och mäktiga.

Andra ord som togs upp var Vemod och Ärlighet som förknippas starkt med Astrid och hennes gärning.

– Även att jag inte kan veta hur ärlig Astrid var så känns allt hon skriver och gör så ärligt. Även att mycket är påhittat så är det så äkta, sa Katrin Kernell.

Intäkterna från kvällen gick till Musikhjälpen där budskapet i årets kampanj är ”Alla har rätt att funka olika”. Något som stämmer in på Astrid.

Fredrik Thalin.
Fredrik Thalin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!