Odlingsakademin är ett projekt som backas upp av Leaderområdet Astrid Lindgrens hembygd. Syftet är att utveckla kunskaper, inspireras och nätverka för ett mindre sårbart samhälle och en mer hållbar framtid genom odling.

Under året kommer den inom projektets ramar hända massor med saker, som exempelvis kurser, föreläsningar, studiebesök och inspirationsträffar.

Först ut i projektet är tre parallella odlingskurser med tre av områdets mest erfarna odlare: Hillevi Helmfrid, Vimmerby, Eva Ekenberg, Eksjö och Ola Johansson, Mariannelund.

– Kursen handlar i alla tre fallen om att odla i samklang med naturen och för självförsörjning. Min kurs i Vimmerby går på 20 procents studietakt. Här lär vi oss lite mer om hållbarhetssituationen, livsstilar och vilka möjligheter vi har att leva på olika sätt och göra olika avtryck här i världen, berättar Hillevi Helmfrid.

– Gensvaret har varit jättestort. De tre kurserna har tolv platser vardera, men totalt var det över 100 sökande. Urvalet har vi gjort utifrån de personliga brev och motiveringar som de sökande fick skriva.

I torsdags hade kursen, som sträcker sig ända fram till i höst, uppstart hos Kristina Lindelöf, som är styrelseledamot i Astrid Lindgrens hembygds leaderområde, på Ingebo Hagar utanför Vimmerby.

– Att kunna försörja sig själv, med allt från att odla till att bygga och göra upp eld, kommer vara avgörande. Tänk att dåtiden också är framtiden – skrämmande men häftigt, säger Kristina Lindelöf.