Hembygden i centrum i sommarkyrkan

Hembygden var i centrum när vi besökte Pelarne sommarkyrka på onsdagen. Musik, fika och andlig spis blandades med kyrkohistorik, utställning om traktens utvandrare och kyrkogårdsvandring.

Hembygdsföreningens ordförande Anders F Rosén visade sig vara en virtuos på durspel när han underhöll i Pelarne sommarkyrka i onsdags.

Hembygdsföreningens ordförande Anders F Rosén visade sig vara en virtuos på durspel när han underhöll i Pelarne sommarkyrka i onsdags.

Foto: Micael Rundberg

Pelarne2019-07-19 14:41

Pelarne kyrka är en av landets äldsta bevarade träkyrkor där kordelen tros vara från början av 1200-talet. Och den var även välfylld när vi besökte den i onsdags eftermiddag.

Under vecka 29 pågår sommarkyrkan och denna dag fick besökarna lyssna till Erik Larsson, Anders F Rosén (durspel) och Melanie von Golbeck (orgel).

– Det blir ingen traditionell andakt idag, utan jag ska berätta om Pelarne kyrkas historia, inledde Erik Larsson sin målande och fascinerande berättelse om svunna tider och kyrkans utveckling under århundradena.

Anders F Rosén är, förutom en bevisad fena på durspel, också ordförande i Hembygdsföreningen och ligger bakom den utställning om Pelarneborna som utvandrade till Amerika under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

– När jag var och hälsade på en släkting i USA funderade jag på hur många som lämnade Pelarne, berättar Anders F Rosén.

– Så jag började gå igenom alla utflyttningslängder i kyrkböckerna. Totalt var det 444 personer som åkte till Amerika, varav en stor del under nödåren 1867-1869. Så många i den här lilla socknen, det fanns byar där det inte blev många kvar, säger han.

Efter kaffe med dopp i solskenet var det många av besökarna som tog tillfället i akt att titta på utställningen.

Dagen avslutades sedan med en intressant kyrkogårdsvandring tillsammans med guiden Erling Åberg.

Sommarmusik, sommarkyrka eller vägkyrka erbjuds också i Vimmerby, Frödinge, Locknevi, Tuna och Rumskulla vid olika tillfällen under juli och augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!