Hjältarna: De tar över luciafirandet

Ryktet om att det inte skulle bli något officiellt luciafirande i Vimmerby har till och med nått kommunfullmäktige. ”Lite konstigt att det blir så mycket reaktioner – vi firar ju lucia med ett ovanligt stort lussetåg”, säger Britt Andersson, diakon i Svenska kyrkan i Vimmerby.

Luciakronan är putsad och provtänd. Vem som ska bära den den 13 december har man lottat fram.

Luciakronan är putsad och provtänd. Vem som ska bära den den 13 december har man lottat fram.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-11-28 20:00

Vid kommunfullmäktigedebatten i måndags blev det avslag på Sverigedemokraternas förslag om ett luciatåg i fullmäktige. Alla partier, bortsett från SD, tycker att fullmäktigeledamöterna klarar sig utan lussefirande vid årets sista sammanträde den 17 december. Blivande kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) var dock bekymrad över att föreningarna inte lyckats få tag på någon lucia, när Vimmerby Tidning inte längre arrangerar.

Men från Svenska kyrkan kommer lugnande besked. Här var man inte sen att ta över stafettpinnen för ett officiellt luciafirande och planerar för fullt för den 13 december.

– Det är lite synd att folk tror att det inte blir någon lucia i Vimmerby kyrka i år, för det blir det ju, och det blir dessutom ett luciatåg som sjunger, säger diakon Britt Andersson, som håller i trådarna tillsammans med kantor Petra Nilsson.

Ett program med tal och massor av ny och gammal musik utlovas.

– Det här nappade vi på direkt, till vår stora lycka har vi många och ovanligt engagerade konfirmander i år, varav flera sjunger väldigt bra. Vi har kunnat rekrytera flera konfirmander och ungdomsledare till en projektungdomskör, det här kommer att bli jättebra. Dessutom blir det mäktigt med drygt 25 personer i luciatåget, säger Petra Nilsson.

Det blir en del förändringar mot tidigare luciahögtider i kyrkan.

– Istället för omröstning har vi lottat Lucia och det blir ingen kröning, men alla i tåget får en gåva, säger Britt Andersson.

Kyrkans eget luciafirande blir ett försök, som kan komma att utvecklas.

– Delar av tåget deltar i ett evenemang i Folkets Park den 12 december och kanske kan vi återuppta traditionen att åka till serviceboenden i framtiden. Nu hoppas vi på mycket folk eftersom det ju ändå verkar som att många Vimmerbybor vill fira lucia.

Utöver kyrkans eget luciafirande kommer även Vimmerby gymnasium att ha ett luciafirande i kyrkan.

Den som vill ha ett stämningsfullt luciafirande i kyrkan kan vara lugn – det blir det, lovar kantor Petra Nilsson och diakon Britt Andersson.
Den som vill ha ett stämningsfullt luciafirande i kyrkan kan vara lugn – det blir det, lovar kantor Petra Nilsson och diakon Britt Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!