Högsäsong råder i Katthult

Högsäsongen har precis dragit igång i Katthult. Hit kommer turister från hela Sverige, Tyskland, Norge och Danmark.

Sigrid står framför Emils hus med bössan i högsta hugg.

Sigrid står framför Emils hus med bössan i högsta hugg.

Foto: Elin Wahlgren

Vimmerby2018-07-11 16:00

– Det blir inte färre turister med åren direkt, nu har vi byggt ut med en lekpark och tagit hit mer djur igen. Folk lockas av det genuina, därför har vi byggt lekparken i material som passar in här, säger Siv Johansson, vars man äger gården tillsammans med sina två syskon.

Siv har varit med ända sedan filmerna spelades in och ser hur det för varje år kommer mer och mer människor.

Alla har sin egen historia om varför de väljer att besöka Katthult, men de gör det. Katthult har inte hunnit vara öppet en timme denna dag när vi är på plats. Redan då är det barn som leker i lekparken, andra står inne i en bod och kollar på hur inspelningarna gick till. Många är i hagarna och klappar på djuren

En familj som startar sin husvagnssemester i Katthult, är familjen Hedström som är på väg till Öland från Stockholm.

– Lea tycker mycket om Emil, så vi valde att åka hit, säger Leas mamma Sofia.

För dem var det Katthult som lockade dem till Vimmerby, de ville se det genuina och äkta i gården. Att man får klappa och umgås med de olika djuren var en bonus.

Hit kommer människor i alla åldrar. Det är de små som precis har upptäckt Emil och vill leka på hans gård, det är de som läste Emil som barn och återupplevt det på nytt när de läst om honom för sina egna.

– Det kommer även busslaster med pensionärer hit, det är de som växt upp på det här sättet en gång i tiden och vill minnas tillbaka, säger Siv Johansson.

En som har rest långt för att komma till Katthult är Sigrid från Telemark i Norge. Flickan och hennes familjs huvudmål med resan var Astrid Lindgrens Värld, men de ville se det riktiga Katthult också.

– Jag var intresserad av den här platsen där filmen har spelats in. Det kändes dumt att inte åka hit när vi ändå var i närheten säger Sigrids mamma, medan Sigrid siktar med bössan på något lite längre bort.

– Förra året minskade antalet danska turister, det var något som både vi och ALV märkte av, men i år är de tillbaka igen. Det blev väldigt tydligt framför allt i lördags. Då kom det knappt en enda svensk på grund av VM-matchen, men det var fullt ändå av utländska turister. Så det är kul, säger Katarina Hugosson, dotter till Siv, som tillsammans med sina barn driver gården under veckan.

Några som har åkt till Vimmarby för första gången är Conny och Steven Madsen från Ribe i Danmark.

– Vi är här på grund av Astrid Lindgren såklart, hon hade go fantasi hon, säger Conny.

Tre generationer hjälper till på gården. Denna vecka hittar man Siv Johansson, Katarina Hugosson, Lovisa Hugosson, Karolina Hugosson och kompisen Ester Strandh.
Tre generationer hjälper till på gården. Denna vecka hittar man Siv Johansson, Katarina Hugosson, Lovisa Hugosson, Karolina Hugosson och kompisen Ester Strandh.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!