Hon vill se en satsning på röntgen

Gudrun Brunegård (KD) föreslår i en skrivelse till Regionstyrelsen i Kalmar Län en utökad satsning på röntgenavdelning i Vimmerby där hon vill erbjuda mammografiscreening.

8 juni 2019 10:00

– Röntgenavdelningen i Vimmerby har varit på väg att läggas ner tidigare. Region Kalmar behöver göra besparingar och jag befarar att majoriteten ska rikta blickarna mot Vårdcentralen I Vimmerby igen. Jag var med senast det var på förslag och vi lyckades vinna den striden då och jag är beredd att kämpa igen, säger Gudrun Brunegård.

Varför är det viktigt att ha röntgen i Vimmerby?

– De slätröntgenundersökningar som görs i Vimmerby avlastar länets övriga röntgenmottagningar och ger snabb service till patienter i närområdet, säger Gudrun Brunegård som tvärtom vill utöka avdelningen i Vimmerby.

– Mammografiscreening för kvinnor från Hultsfred, Vimmerby och Västervik görs i dagsläget i Västervik. Skulle tjänsten erbjudas i Vimmerby också är jag övertygad om att fler skulle utnyttja möjligheten. Som det är nu finns risken att folk avstår undersökningen för att de känner att de inte har tiden som krävs för att lägga på resan till Västervik. Det är inte bra då det är viktigt att upptäcka varje tumör i ett så tidigt skede som möjligt, menar Gudrun Brunegård.

Enligt Brunegård skulle mammografi i Vimmerby ha flera fördelar.

– Jag ser även en möjlighet att ta emot patienter från Mariannelund och Kinda som skulle få närmare att resa och bättre tillgänglighet. Det skulle även innebära miljömässiga och hälsomässiga vinster och samtidigt öka intäkterna för Region Kalmar via inkomster för patienter från andra län. Det är viktigt att inte stirra sig blind på länsgränser utan jobba för att hitta bra lösningar även för invånare i utkanten av regioner, säger hon.

Enligt Christer Jonsson (C), som är vice ordförande i Regionstyrelsen Kalmar, finns i nuläget inga planer på att lägga ner röntgenavdelningen.

– Inte vad jag känner till och jag har svårt att se det skulle bli aktuellt. Det görs kontinuerliga analyser av kostnader på sjukhusen och sedan får vi se vart besparingar kan göras, säger Christer Jonsson.

Hur ser du på förslaget om mammografi i Vimmerby?

– Jag har svårt att se att det skulle vara praktiskt genomförbart för tillfället. Det behövs ny utrustning och personal med rätt komptens. Det är inte rätt läge att dra på oss nya kostnader så jag ser hellre att vi arbetar tillsammans för att enas om besparingar, säger Christer Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Strömsten

Ämnen du kan följa