I Sverige ökar skulderna mest hos de mellan 35 och 44 år, något som syns även i Vimmerby. För tre år sedan var snittåldern på de topp 10 mest skuldsatta i Vimmerby 56 år. Under 2024 var hälften av de med de största skulderna under 40. Bland annat har två 38-åriga män skulder på 1,9 respektive 1,6 miljoner kronor.
– De är mitt i livet och har kanske haft en näringsverksamhet som inte gått att rädda, eller köpte hus när räntan var låg. Det kan röra sig om stora skatteskulder, banklån och räntor. Det kan också handla om stora skadeståndsmål, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.
På tio år har skuldberget i Sverige växt till det dubbla, något som framförallt beror på den ekonomiska utvecklingen efter pandemin.
– Vi har sett en kraftig skuldutveckling i Sverige de senaste två åren. Det beror ju på att det har varit tuffa ekonomiska tider med inflation, räntehöjningar och höga elpriser.
2014 hade Vimmerbyborna samlat på sig totalt 68,9 miljoner kronor i skulder. 2024 var beloppet 92,4 miljoner kronor – en ökning med drygt 30 procent.
– Skulderna i Vimmerby följer den utvecklingen vi ser i resten av landet, säger Davor Vuleta.
I Hultsfred är skuldbeloppet dubbelt så högt som i Vimmerby. 2024 var 659 personer skuldsatta med ett belopp på 180 miljoner kronor. Här har en man i 50-årsåldern närmare 4,5 miljoner i skuld i både enskilda mål, bötesmedel, skatteskulder, vägtrafikregisteravgifter, underhållsstöd, fordonsskatt och vite.
– På kort tid har det blivit mycket dyrare att leva, och vi har större möjligheter att skuldsätta oss. Vi behöver inte ens lämna hemmet, vi kan klicka hem och betala direkt, säger Davor Vuleta.
Konsumtionsskulder är en annan bov i dramat, vilket framförallt har drabbat kvinnor.
– Idag utgör männen två tredjedelar av antalet skuldsatta hos kronofogden. Rent historiskt kan män ha tagit mer risker och skuldsatt sig i högre omfattning än kvinnor. Men tittar vi på konsumtionsskulder ökade kvinnornas skulder med 17 procent, jämfört männens 10 procent.
Samtidigt kan konsumtionsskulderna länkas samman med den stora skuldutvecklingen hos unga.
– Det går absolut att koppla konsumtionsskulder till ålder.
Under det senaste året ökade antalet skuldsatta i hela landet med fem procent, och året innan dess rörde det sig om sex procent.
– Vi har inte haft så stort inflöde av skuldsatta i Sverige sedan 90-talet, säger Davor Vuleta på Kronofogden.