7 viktiga saker du behöver veta inför elprisstödet

Under onsdagen kom beskedet: Elprisstödet betalas ut från den 20 februari. Här är sju saker som är bra att ha koll på för att du ska få pengarna snabbt och enkelt.

Snart kommer pengarna.

Snart kommer pengarna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Vimmerby/Hultsfred2023-01-25 11:35

Cirka 4,3 miljoner hushåll i elprisområde 3 och 4 ska dela på omkring 16–17 miljarder kronor. Att betala ut pengarna är en stor apparat och har krävt snabbt och effektivt arbete, meddelade Svenska kraftnät och Försäkringskassan på onsdagens presskonferens. 

Här är några viktiga punkter att ha koll på:

1. Akta dig för bedragare

Kriminella kan komma att höra av sig för att försöka lura dig på pengar. Inga banker eller myndigheter kommer att kontakta privatpersoner. Lägg på luren om du blir kontaktad. 

– Här finns en uppgift för alla som vill och kan att ta ett ansvar med att hjälpa anhöriga, nära och kära, och framför allt våra äldre genom att se till att de inte hamnar i en situation där organiserad brottslighet lyckas få tag i de här pengarna, sa Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg på presskonferensen.

2. Anmäl ditt konto digitalt 

Alla som omfattas av stödet uppmanas att anmäla sig till Swedbanks kontoregister senast den 13 februari, oavsett vilken bank du har. Detta för att göra utbetalningen så smidig så möjlig. Även Swedbanks kunder bör kontrollera att de har ett konto i kontoregistret.

– Även om du inte registrerar ett konto kommer du få pengarna, men det kommer ta längre tid, sa Försäkringskassans projektägare Maria Sjögren.

Om man inte har ett konto som är känt hos Försäkringskassan kommer utbetalningar att ske via en utbetalningsavi.

3. Du behöver inte prata med bank eller elbolag

Förutom att anmäla sitt konto digitalt behöver man inte göra något. Du behöver inte kontakta ditt elbolag eller din bank – uppgifter från elbolagen kommer att samlas in ändå. Du behöver heller inte kontakta Försäkringskassan.

4. Du kanske inte omfattas

Det är bara personer som har ett eget elnätsavtal som omfattas av stödet. Är du hyresgäst i någon form och inte själv står på elnätsavtalet så omfattas du inte. Du behöver också ha stått på elnätsavtalet den 17 november 2022 för att ha rätt till stödet. Något som innebär att personer som nyligen flyttat kan gå miste om pengarna.

5. Hör inte av dig i onödan

Under presskonferensen uppmanade Försäkringskassan och Svenska kraftnät att man inte i onödan ska höra av sig till kundtjänst via mejl eller telefon. De kommer att vara hårt ansatta med frågor under en period och varnade därför för att kundtjänst och servicegrad mycket väl kan bli sämre under en tid.

6. Så räknar du vad du kan få

För elkonsumenter i elområde 3 (Vimmerby och stora delar av Hultsfreds kommun) är ersättningen 50 öre per förbrukad kilowattimme och i elområde 4 (södra Hultsfreds kommun) är ersättningen 79 öre per kWh. För att räkna ut hur mycket du får multiplicerar du din förbrukning i kWh (information om förbrukning finns hos ditt elbolag) med den summan. I elområde 3 får en person som haft 20 000 kWh i förbrukning under den aktuella perioden, 1 oktober 2021 till och med september 2022, totalt 10 000 kronor.

7. Nytt elprisstöd längre fram

Försäkringskassan fick den 19 januari 2023 ytterligare ett uppdrag av regeringen. Det går ut på att Försäkringskassan tillsammans med Svenska kraftnät ska förbereda för att kunna betala ut ett elstöd till privatpersoner i hela Sverige. När och hur dessa utbetalningar kan betalas ut är inte beslutat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!