Blåljus från förr #1 – ett djupdyk i tidningsarkivet

Vimmerby Tidning är en titel som bär på mycket historia. Det är lätt att förlora sig i det arkiv som innehåller skildringar av händelser över hundra år tillbaka i tiden. För att ni läsare ska få ta del av den åtminstone en liten del av den skatten har vi plockat fram och väckt liv i några notiser kopplade till kriminalitet, olyckor och annat som hör blåljusens värld till. Först ut är år 1914.

I Vimmerby Tidnings källare finns det tidningar som är över 100 år gamla.

I Vimmerby Tidnings källare finns det tidningar som är över 100 år gamla.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby/Hultsfred2024-03-09 11:30
undefined
Vimmerby Tidning, Fredagen den 17 april 1914.

Vådaskott
Fredagen den 17 april 1914

En arbetare från Findleberg under Hästmåshult, Wimmerby socken, var påskafton på besök hos hemmansägaren Carl Reinholdsson i Bäcken. R. följde sent på kvällen med arbetaren, som var berusad, till hans em. Här fick denne fatt uå en skarpladdad revolver, som han börgade hantera. R. ovetandes huruvida vapnet var laddat eller ej, varnade för detsamma, men det hjälpte ej. Ett skott brann av och träffade R. i högra axeln.
R. måste genast föras till Wimmerby för att få läkarehjälp, men transporterades så fort sig göra lät till Västerviks lasarett, där kulans läge utröntes genom röntgenfotografering. Man hyser godt hopp om hans vederfående. Den skadade var 54 år gammal.

undefined
Vimmerby Tidning, Fredagen den 15 maj 1914.

Grof misshandel
Fredagen den 15 maj 1914

I närheten af Sunds prästgård i Södra Vi blef vid 9-tiden i söndags afton smidesarbetaren Gustaf Valdemar Andersson från Mjöhult i Horn överfallen och svårt misshandlad af trenne personer. Dessa hade en stund förföljdt A. och passade på att angripa honom, när han blef ensam samt tillfogade honom med något tillhygge två större krossår i huvudet hvarjämte trumhinnan i högra örat spräcktes. På tisdagen anställdes förhör med de tre våldsverkarne, Karl Johansson i Södra Vi, Oskar Johansson i Fogelhem och "Johan i Högalund", den senare förut illa känd för sitt vilda lynne, och förklarades två av dem häktade. Vid häradsrätten ha de nu att vänta sina gärningars lön.

undefined
Vimmerby Tidning, Fredagen den 15 maj 1914.

Ett olycksskott
Fredagen den 15 maj 1914

25-årige arbetaren Edvard Erlandsson, Sunnehult, Vimmerby, skulle häromdagen skjuta laddningen ur ett gammalt gevär. Därvid bar det sig ej bättre än att gevärspipan sprängdes sönder med påföljd att Erlandsson erhöll en del ganska allvarliga skador i högra underarmen, vars ena ben afbröts samtidigt som en del muskel- och senpartier söndersletos. Den skadade vårdas å lasarettet.

undefined
Vimmerby Tidning, Fredagen den 29 maj 1914.

Olyckshändelse i Hultsfred
Fredagen den 29 maj 1914

Ett svårare olyckstillbud inträffade förliden söndag, då Hultsfreds kristliga ungdomsförening efter hästskjuts var på väg till Hvena ålderdomshem. I en synnerligen svår utförsbacke vid Gnöttlerum, råkade hästen till en skjuts i sken, hvari befunno sig två herrar och två damer. Hästen fortsatte nedför backen, tills vagnen tog emot en grindstolpe och gick i spillror. Af de åkande fick därvid sorterare Nilsson från Hultsfred vänstra armen stukad jämte en hel del blessyrer i ansiktet och fröken Helga Svensson ett refben afslaget samt en hel del refvor på kroppen, hvarjämte hennes kläder blefvo alldeles sönderslitna. De två andra medresande undslupp lyckligtvis med blotta förskräckelsen.

Förfalskning
Fredagen den 19 juni 1914

För förfalskning af en växel å 500 kr., en lånehandling å 400 kronor. och en d :o å 100 kr. i Skånska handelsbanken i Målilla samt förfalskning af ett vederhäftighetsbevis, rannsakades i lördags N. A. Svensson från Stensryd i Målilla. Svensson erkände allt som lades honom till last och dömdes till 1 år och 8 månaders straffarbete, från hvilken tid afgår 23 dagar, som den tilltalade suttit häcktad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!