Blött i skogen gör det knepigt för skogsarbetarna

"Torkan och blötan är ju lika jävligt båda två egentligen", säger skoterföraren Johann Gerlach. Den senaste tiden stora mängder med vatten i skog och mark gör det besvärligare för skogsentreprenörerna.

Sven Össmar ovanpå den bro, som skyddar den lilla porlande bäcken från att förstöras när de 30-35 ton tunga maskinerna kör över.

Sven Össmar ovanpå den bro, som skyddar den lilla porlande bäcken från att förstöras när de 30-35 ton tunga maskinerna kör över.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby/Hultsfred2023-01-21 06:00

Vimmerby Tidning träffar Sven Össmar, som driver företaget Össmar Skog AB, vid en avverkningsplats i Torsebo, utanför Mörlunda. I snart 30 år har han jobbat i skogen med gallringar och skogsavverkningar, och trots det oroliga världsläget är det full fart för företaget. 

– Sen maj 2020 har vi egentligen inte haft någon begränsning. Det var i början av corona som det saktade ner lite grann, innan man visste vart det skulle ta vägen, säger Össmar och fortsätter:

– Vi var förberedda på produktionsbegränsningar under hela hösten. Men konstigt nog, trots att det går dåligt för husbranschen, så går det åt virke i världen. Det är stopp på virke från Ryssland, så nu köper Europa och Asien virke härifrån. 

undefined
Minusgrader har fått de tidigare leriga vägarna att frysa till. "Det var lite tjäle i vägarna i december, men sen har de mjuknat och det är då det blir problem.", säger Sven Össmar. På vägarna ska timmerbilar, som fullastade väger bortåt 65 ton färdas.

Det råder alltså ingen brist på jobb för företaget med sex anställda som kör på uppdrag av Södra. Men den senaste tidens stora mängder vatten gör att jobbet blir mer komplicerat. Just den här dagen har det varit minusgrader och vägarna som leder fram till avverkningen har frusit. Men de knöliga spåren vittnar om den lervälling som varit för några dagar sedan. 

– Vi har inte behövt avbryta någon avverkning, men jag har hört om kollegor som behövt göra det. 

Sedan flera år tillbaka åläggs Södras entreprenörer att jobba med markskoning – alltså att se till att marken inte körs sönder. Sven Össmar visar på en bro som man ordnat för att inte förstöra en bäck som porlar mitt genom hygget och slutar i en intilliggande sjö.

– Jag körde med skördaren och la lite grövre timmer i botten som balkar. Sen ett lager med klenare ved och ovanpå det ris. Det förhindrar att det slammar igen och det hjälper fiskynglen här nere i sjön. 

undefined
Det är svårt att se den lilla bäcken under bron som byggts av timmer och ris, men det hörs tydligt att den porlar igenom.

I närheten är skoterföraren Johann Gerlach igång och packar ihop. En sprängmatta är utlagd mellan skogskanten och vägkanten – ytterligare ett exempel på hur man försöker skona marken från de tunga maskinerna. 

Är det knepigt att jobba nu när det har varit så blött?

– Ja, det har det varit. Det blir mycket extraarbete och planering.

Just planering är något som går åt både när det går åt extremerna med för torrt eller blött i skogen, menar Sven Össmar.

– När det är torka så måste man gå lite brandvakt efter att man kört maskinen och man får väldigt lite timmar att köra maskinen, kanske bara några få på natten. 

undefined
Blötan i skogen gör att det krävs mer extraarbete och planering för skoterföraren Johann Gerlach (i hytten) och Sven Össmar.

Klimatkrisen och hur det påverkar är ständigt på tapeten. Är det något man känner oro för när man är i den här branschen?

– Ja, jag vill inte överdriva oron på något sätt, för går man tillbaka historiskt så har vi haft torrperioder och stormar långt tillbaka i tiden. Skillnaden nu vill jag väl påstå är att vi är så mycket mer upplysta nu. Vi ser ju nästan i telefonen vad som ska hända innan det hänt och det skapar nog en hel del oro, säger Össmar och fortsätter:

– Sen är jag helt positiv till att allt av det fossila man kan få bort är bra. Vi ska göra allt vi kan för att få bort allt som är skadligt på sikt. Vi vet bättre nu.

Någon stor oro för extremväder har Össmar inte i dagsläget, däremot finns det annat som bekymrar honom som företagsägare.

– Jag är mer orolig för kostnadsutvecklingar och såna bitar. Det har skenat totalt nu, säger han och syftar på kostnad på reservdelar och världsläget med krig i Europa. 

– Just nu går det väldigt bra i skogsbranschen, men det kan snabbt förändra sig. Det skiftar snabbare nu än vad det kanske gjorde förr. 

"November har alltid varit en jobbig månad. Det är ju då höstregnen slår till och sen vissnar ju växtligheten av. Och då suger det inget vatten.", säger Sven Össmar, här i samtal med Johann Gerlach.
"November har alltid varit en jobbig månad. Det är ju då höstregnen slår till och sen vissnar ju växtligheten av. Och då suger det inget vatten.", säger Sven Össmar, här i samtal med Johann Gerlach.
Höga flöden

SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, utfärdade den 16 januari gul varning för höga flöden i Hultsfred kommun. Varningen gäller Silverån och utfärdas efter att tidigare snösmältning och regn har medfört höga flöden, vilket kan medföra höga strömhastigheter i vattendrag.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!