Eldningsförbud införs: "Skyhöga värden"

I tre kommuner, Hultsfred, Vimmerby och Västervik införs inom kort eldningsförbud.

Risken för skogsbränder är just nu stor. I Hultsfred, Vimmerby och Västerviks kommuner införs ett eldningsförbud på fredag.

Risken för skogsbränder är just nu stor. I Hultsfred, Vimmerby och Västerviks kommuner införs ett eldningsförbud på fredag.

Foto: OLOF CARLSON

Vimmerby/Hultsfred2023-05-23 10:07

På fredag klockan 12 blir det förbjudet att elda i skog och mark.

– Brandriskvärdena just nu är skyhöga, säger Michael Hesselgård, räddningschef i Hultsfred. Så egentligen borde det vara förbud redan.

På måndagen hölls ett möte där länets räddningschefer diskuterade läget och här uppe i norra länet var de överens om att det var dags att införa ett eldningsförbud. Söderut i länet valde man dock att avvakta. Även om Hesselgård räknar med att det kommer inom en snar framtid där också.

Att det dröjer till på fredag innan förbundet införs, handlar enligt Hesselgård om att man behöver lite tid på sig för att samordna införandet.

Även SMHI varnar för stor brandfara i skog och mark. På sin hemsida visar man upp en karta där risken betraktas som hög i hela Sydöstra Sverige. Från Skåne och hela vägen upp till förbi Stockholm. 

Ett eldningsförbud innebär att det blir helt förbjudet att göra upp eld i skog och mark, annat än på färdigställda grillplatser. Det är också fortsatt tillåtet att grilla på egen tomt, eller campingplatser. Så länge man inte använder engångsgrillar. De räknas inte som iordningställda eldstäder och är därför förbjudna.

Det finns ytterligare en nivå, "Skärpt eldningsförbud". Då blir det också stopp för grillning. Men där är vi inte riktigt än.

Något regn ser inte ut att finnas inom synhåll. Visserligen ska det bli svalare och mer moln framöver i veckan, enligt tiodygns-prognosen. Men knappast något regn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!