Veckan kan bjuda Vimmerby på snö

Det har ännu inte hunnit bli höst i hela Götaland, men i slutet av arbetsveckan kan det falla snö i Vimmerby och Hultsfred.

Snart kan våra trakter överraskas med kall luft och nederbörd som skiftar i vitt.

Snart kan våra trakter överraskas med kall luft och nederbörd som skiftar i vitt.

Foto: TT

Vimmerby/Hultsfred2023-10-17 17:00

Hitintills är träden färggranna med gröngula, orangea och roströda toner. Men som vi alla vet vid det här laget kan det gå fort när grenarna blir kala, luften kall och dagarna mörka.

Men misströsta inte. Ur ett meteorologiskt perspektiv är det faktiskt så att det inte ens hunnit bli höst i hela södra Sverige och som det ser ut nu är inte vintern i sikte än på ett tag. Däremot är det så att vi redan under veckan kan få ett smakprov på vad som komma skall, med kall luft och nederbörd som skiftar i vitt.

– Vi har ett högtryck som så småningom växer sig in från norr. Det gör att vi senare i veckan får lite kall luft som drar in från nordost, så framåt torsdag kan det dra in lite byar av regn och blötsnö över Östersjön. Några av dem skulle kunna passera över Vimmerby och Hultsfred, det är inte orimligt, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Emelie Karlsson.

Under torsdagen kan våra trakter alltså bjudas på blötsnö eller snöblandat regn.

Men inte läge för några snögubbar?

– Nej inte nu, jag tror inte att det är någon snö som kommer att lägga sig på backen. Det är inte omöjligt att det blir något vitt i luften, men nog inte på marken.

Under helgen blir luften mildare, och i nästa vecka ser det inte ut att bli tillräckligt kallt för snö. 

– För att det ska vara vinter ur ett meteorologiskt perspektiv ska dygnsmedeltemperaturen vara under noll grader minst fem dygn i sträck, och där är vi ju inte i södra Sverige. Vintern får vi nog vänta lite till med.

Ännu har hösten inte kommit till hela södra Sverige, men under slutet av veckan kan Vimmerby och Hultsfred bjudas på blötsnö.
Ännu har hösten inte kommit till hela södra Sverige, men under slutet av veckan kan Vimmerby och Hultsfred bjudas på blötsnö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!