Enligt Folkhälsomyndigheten pågår spridning av mykoplasma, covid-19, influensa, RS-virus och vinterkräksjuka. Per-Åke Jarnheimer, ställföreträdande smittskyddsläkare i Region Kalmar län, uppger att läget i regionen fortfarande är lugnt:
– Belastningen på vården är okej. Det brukar vara högt tryck under vintern, det har inte varit exceptionellt besvärligt den här säsongen. Men vi har inte nått toppen på smittspridningen, så vi får se hur det blir.
Jarnheimer berättar att det på Västerviks sjukhus är ett par patienter inlagda med covid eller influensa, men att det är inte säkert att de är inlagda på grund av det:
– Det kan vara så att man söker vård för något annat, och så visar det sig att man har covid eller influensa också.
Hur undviker man smitta?
– God handhygien är viktigt. Att inte träffa sjuka personer och undvika att umgås i stora sällskap inomhus. Om man har nedsatt immunförsvar ska man vara extra försiktig, säger Jarnheimer och fortsätter:
– Det kan vara svårt att undvika att bli smittad, särskilt om man har barn i förskolan eller skolan. Det är viktigt att vara vaccinerad för att undvika svår sjukdom.
Om man blir sjuk ska man undvika att träffa små barn, gamla och personer med nedsatt immunförsvar, liksom folk utanför familjen enligt Jarnheimer. Det är även bra att ta det lugnt, få i sig tillräckligt med vätska och behandla hemma med febernedsättande om man behöver.
– Blir man väldigt sjuk måste man söka vård. Det finns behandling att få mot influensa och covid vid svår sjukdom.
På 1177 finns ytterligare information.