Nu är den meteorologiska våren är här

Våren har nu anlänt till Vimmerby och Hultsfred.

Sedan 13 mars råder meteorologisk vår i Vimmerby och Hultsfred.

Sedan 13 mars råder meteorologisk vår i Vimmerby och Hultsfred.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby/Hultsfred2023-03-23 19:00

För att det ska räknas som meteorologisk vår måste dygnsmedeltemperaturen vara över noll grader sju dygn i följd. Vårens ankomstdatum räknas sedan som det först av de sju dagarna. 

Meteorolog Sofia Söderberg på SMHI tittar på mätningar från väderstationen i Målilla som är den lokalt närmsta för Vimmerby och Hultsfreds kommun.

– Vad jag kan se inföll våren 13:e mars. Det var det första av sju dygn, säger hon.

Kollegan Emma Härenstam berättar att våren i år anlänt lite senare än normalt. 

– Normalt om man jämfört med den senaste referensperioden så brukar våren anlända hos er vid månadsskiftet februari/mars. 

undefined
Det tidigaste tillåtna datum för våren är den 15 februari och den senaste 31 juli. I Kalmar blev det meterologisk vår redan första tillåtna datum.

Men trots att det nu räknas som vår är vädret framåt inte utan kalla temperaturer. På söndag finns det till och med risk för snö. Generellt är det tidvis regn som väntas den kommande tiden menar Sofia Söderberg.

– Det är allmänt mycket moln som dröjer kvar mellan torsdag till fredag och ett nytt regnområde rör sig in. Det kan vara en del dis och dimma. Under dagen på fredag kan väntas flera plusgrader och en del blåst framför allt under eftermiddagen och kvällen, säger hon och fortsätter;

– På lördagen ser det ut vara ett liknande läge med en ny omgång regnskurar i varierad utbredning. Sedan ser det ut att vara kallare luft som ska avancera söder ut över er område på söndag. Det blir lägre temperaturer och blir det nederbörd kan det vara inslag av snö.

Först i början av nästa vecka är prognosen att solen tittar fram, temperaturen beräknas ligga på några få plusgrader men kan under natten hamna under nollan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!