Mat som skrapas tillbaka till buffén från gästernas tallrikar förekommer i Stockholm enligt en lokal livsmedelsinspektör som intervjuats i en av Stockholms-tidningarna. Bakom sägs organiserad brottslighet ligga.
Något sådant har inte livsmedelsinspektören Simon Höxter, som har sitt kontor i Hultsfred men arbetar både där och i Vimmerby, varit med om.
– Jag har hunnit se en hel del men så illa är det inte här, säger han.
Han arbetar mot bland annat restauranger, livsmedelsbutiker och offentliga kök men även mot apotek som säljer kosttilllskott. Jobbet har han haft i ett år.
– Mestadels ser det bra ut och livsmedelskontrollerna fungerar. Ofta ser vi saker i ett tidigt skede och kan påpeka innan det blir en brist som behöver åtgärdas. Det är sällan det eskalerar.
Avvikelserna kan då handla om lokaler som börjar blir slitna, kylar som blir för varma, eftersatt rengöring, brist på information kring produkter som säljs i lösvikt eller bristande varmhållning.
– Värmen är då inte tillräckligt hög. Den ska vara minst 58 grader men vi brukar rekommendera 60 grader för att ha en säkerhetsmarginal. Det gäller till exempel kebab eller potatismos. Ibland kan den ha gått ned mot 50 grader.
Vad blir skillnaden?
– Under 58 grader kan det växa till bakterier, det är en fara med för låg temperatur.
Vad kan ligga bakom att temperaturen blir för låg?
– Det kan börja bli fel på utrustningen eller att man satt temperaturen för lågt men inte uppmärksammat det själv.
Skadedjur kan också förekomma. Exempelvis kan fönster eller dörrar stå öppna utan att det finns insektsnät.
– Det har även hänt att det hittats musspillning men inte under min tid. Då får man åtgärda med musfällor.
Simon Höxter säger att det under sommaren kan vara svårare för de som driver verksamhet på landsbygden att hindra flugor trots insektsnät och flygfällor.
– Då kan det vara ok om man gör så mycket man kan för att åtgärda, vi gör en helhetsbedömning. Vilka rutiner som finns spelar in väldigt mycket.
I de flesta fall är åtgärderna gjorda vid nästa kontroll. Annars kan föreläggande utfärdas eller i värsta fall ett föreläggande om vite.
– Ingen av mina kollegor, som jobbat här längre än jag, har varit med om att föreläggande av vite gått så långt att någon behövt betala eftersom bristerna åtgärdats, säger han.
Finns bristerna mest i olika branscher eller är det på individnivå?
– Jag skulle säga att det är på individnivå.
På det hela är han nöjd med hur verksamheterna sköts i Hultsfred och Vimmerby.
Utbildningsvägarna för att bli livsmedelsinspektör är flera. Vanligast är någon form av livsmedelsagronom, som han själv är.
Hur går en livsmedelsinspektion till?
– Ofta åker jag dit utan att ha anmält att jag kommer och så presenterar jag mig. Sedan börjar jag lugnt gå igenom lokalerna och ställer frågor om rutiner, mäter temperaturer, kollar bäste-före-datum och märkning i butiken så att de följer alla regler. Jag har termometrar med mig och mäter kylar och frysar.
Använder ni speciell klädsel?
– Vi har kökskläder, i vårt fall köksväst, förkläde över magen, hatt och skoskydd. En del av utstyrseln har vi av hygienskäl men också för att smälta in så att de som arbetar i köket inte ska känna sig obekväma.
Han säger att det finns mycket lagstiftning som reglerar livsmedelssäkerhet.
– 90 till 95 procent av den är baserad på EU-lagstiftning. Det är för att underlätta att den fria marknaden ska fungera i unionen.
Hur reagerar näringsidkarna när kommer?
– Mottagande är bra men en del är nervösa.
Som att få besök av tandläkaren hemma kanske?
– Bra beskrivning, den ska jag komma ihåg. I branschen är man rutinerad och vi ger bra råd, det är lätt att bli hemmablind. De flesta tycker ändå det är bra att vi kommer ut.
Syftet med inspektionerna är att se till att livsmedlen är säkra, att lagarna följs och att lurendrejeri inte förekommer.
– Vi kollar till exempel att oxfilé verkligen är oxfilé. Ibland kallas lövbit för lövbiff eller så kallas salladsost för fetaost. Vi ber om att få se förpackningar och kvitton. Vi gör det för konsumenternas intresse.
Ger kontrollerna effekt?
– Ja det gör det.
Till sist. Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Det är ju att komma ut och besöka olika verksamheter och se hur de jobbar. Det är från Virserum till Gullringen och allt däremellan.